Τρίκαλα

Παρωδία στον Επιμελητηριακό Θεσμό-Τα αξιώματα της Διοικητικής Επιτροπής προκαλούν εντυπώσεις

Σε ένα ακόμη επεισόδιο που αναδεικνύει τις παραδοξότητες του εκλογικού νόμου στον επιμελητηριακό θεσμό, εκτυλίχθηκε σήμερα η διαδικασία ανάδειξης των αξιωμάτων της νέας Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου, παρουσία του νυ ν προέδρου Κωνσταντίνου Παπαευθυμίου αλλά και του  απερχόμενου Προέδρου Βασίλη Γιαγιάκου , ο οποίος ύστερα από 22 χρόνια στην ηγεσία του θεσμού ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα, προκαλώντας γενική έκπληξη.

Νέα Διοίκηση, παλιές ισορροπίες

Η νέα Διοικητική Επιτροπή σχηματίστηκε με πρόσωπα του συνδυασμού του Βασίλη Γιαγιάκου, που διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών. Παρά την προσδοκία για ανανέωση, οι τοποθετήσεις στα αξιώματα δημιούργησαν προβληματισμό καθώς μόνο ένα νέο πρόσωπο αναλαμβάνει ουσιαστικά καθήκοντα από τα εκλεγμένα του συνδυασμού με τους παλιούς να παίρνουν την σκυτάλη .

Συγκεκριμένα, οι Θανάσης Τσιάμης και Στέφανος Μαράβας αναδείχθηκαν ως Α’ και Β’ Αντιπρόεδρος αντίστοιχα. Ο Στέφανος Γιώτης ανέλαβε Οικονομικός Επόπτης, ενώ ο Δημήτρης Τσιώλας ορίστηκε υπεύθυνος για το ΓΕΜΗ. Η μοναδική γυναίκα στη νέα διοίκηση περιορίστηκε σε μια θέση χωρίς ουσιαστικό τίτλο,Γ.Ανάπτυξης  γεγονός που υπογραμμίζει τις ανισότητες στη συμμετοχή των φύλων.

Έκπληξη με τον Γιαγιάκο

Η πιο χαρακτηριστική εξέλιξη ήταν η τοποθέτηση του Β.Γιαγιάκου στη θέση του Γενικού Γραμματέα, μετά από δύο δεκαετίες ηγετικής παρουσίας. Η απόφαση αυτή προκαλεί ερωτηματικά , καθώς θεωρείται   υποβάθμιση για έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον θεσμό και ο οποίος για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί .

Σχόλια και προβληματισμοί

Η νέα κατανομή των αξιωμάτων και η διαδικασία εκλογής τους φέρνουν στο προσκήνιο τις αδυναμίες του εκλογικού νόμου στον επιμελητηριακό θεσμό. Ερωτήματα τίθενται για τη διαφάνεια, την εκπροσώπηση και την ουσιαστική ανανέωση σε έναν θεσμό που παραμένει καίριος για την τοπική ανάπτυξη. Η μη αξιοποίηση της γυναικείας παρουσίας, αλλά και η συνέχιση παλαιών ισορροπιών δημιουργούν αμφιβολίες για τη δυνατότητα ουσιαστικής αλλαγής.

Το μέλλον θα δείξει αν η νέα διοίκηση καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις, ή αν θα συνεχίσει να κινείται στα πλαίσια των κατεστημένων πρακτικών.

Back to top button
Close
Close