Τρίκαλα

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θάνου Κανούση “Καλησπέρα και καλή βραδιά”

Η ζωή του Βασίλη Καρρά, του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή που ύμνησε τον έρωτα με τον χαρακτηριστικό του τρόπο

Η ζωή του Βασίλη Καρρά, του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή που ύμνησε τον έρωτα με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, ζωντανεύει μέσα από τις αφηγήσεις του στον συγγραφέα και φίλο του κ. Θάνο Κανούση στη συναρπαστική βιογραφία με τίτλο “Καλησπέρα και καλή βραδιά” (εκδόσεις Ταξιδευτής) που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το Μουσείο Τσιτσάνη και το βιβλιοπωλείο «Μαγικά Γράμματα».
Στο βιβλίο παρουσιάζεται όλη η ζωή του Βασίλη Καρρά, από τα πρώτα πέτρινα παιδικά και νεανικά χρόνια μέχρι την αναγνώριση, την αγάπη του για το τραγούδι, την οικογένειά του αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε μέσα από καταστάσεις και ιστορίες γεμάτες πίκρα, στενοχώρια και κλάμα αλλά και αγάπη, αστεία και άπειρες ώρες αφοσίωσης και δουλειάς. Μια εξομολόγηση με τόλμη και ειλικρίνεια, που ο Βασίλης Καρράς διέθετε στον υπέρτατο βαθμό και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο συγγραφέας: «Κάναμε πολλά ραντεβού με τον Βασίλη για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. Σε κάθε ένα από αυτά, με περίμενε και μια έκπληξη για τη ζωή του. Μια ζωή σαν παραμύθι, μια ζωή σαν κινηματογραφική ταινία με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και πολλή συγκίνηση. Ο Βασίλης άνοιξε διάπλατα την καρδιά του και μου διηγήθηκε τα γεγονότα όπως ακριβώς έγιναν. Δεν είναι λίγο να πηγαίνεις πίσω σε κείνα τα πέτρινα χρόνια, που σημάδεψαν τη ζωή σου καθοριστικά. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, να θυμάσαι καταστάσεις και ιστορίες γεμάτες πίκρα, στενοχώρια και κλάμα. Μια τέτοια εξομολόγηση θέλει τόλμη και ειλικρίνεια, που ο Βασίλης διέθετε στον υπέρτατο βαθμό.
Ήταν περήφανος για την ποντιακή καταγωγή του, την οικογενειακή του περιπέτεια και για τον θρίαμβο της προσωπικής του καριέρας, μιας καριέρας που δεν περιγράφεται με λόγια.
«Έχω ζήσει δέκα ζωές», μου έλεγε πάντα, «και η αγάπη που έχω πάρει δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα χρυσάφι του κόσμου!»
Και λίγο πριν τελειώσουμε τούτο το βιβλίο, ήρθαν τα κακά μαντάτα για την υγεία του. Τον είδα μετά τις επεμβάσεις αρκετά αδυνατισμένο, αλλά αποφασισμένο για ζωή και χαρούμενο που όλα είχαν πάει καλά.
Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν: «Θάνο, πρέπει να μιλήσουμε στο βιβλίο για τον καρκίνο και την περιπέτεια της υγείας μου. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τα πάντα για μένα και πρέπει πάνω απ’ όλα να μάθει να παλεύει για τα πάντα, ακόμα και για τον καρκίνο». Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου Καρρά. Τίποτα κρυφό από τον κόσμο που τον αγάπησε και τον αποθέωσε, ως σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή!».
Ακολούθως ο Δ/ντής του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Στέλιος Καραγιώργος σημείωσε ότι «Το λαϊκό τραγούδι στο διάβα των χρόνων ταξίδεψε μέσα από τις μουσικές σπουδαίων λαϊκών δημιουργών, μέσα από τα στιχάκια λαϊκών ποιητών και μέσα από τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν στη δισκογραφία και την πίστα, κάποιοι εξ αυτών ήταν μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Βασίλης Καρράς. Η βιογραφία του παρουσιάζεται σήμερα στο Μουσείο που οφείλει να φιλοξενεί όλο το σινάφι του λαϊκού τραγουδιού. Χάρηκα και συγκινήθηκα γιατί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βρήκα έναν άνθρωπο αρκετά ευαίσθητο αλλά και με μια σπάνια ντομπροσύνη» ενώ ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός κ. Νίκος Μάντζιος τόνισε ότι «Ερεθίζει πάντα να διαβάζεις κάποια βιογραφία ενός επώνυμου γιατί θεωρείς ότι παίρνεις λίγο μάτι στην ιδιωτική του ζωή. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα, έχει πάρα πολλές φωτογραφίες και ανέκδοτες ιστορίες από τη ζωή του Καρρά, του οποίου όλοι υπήρξαμε φαν και ακόμη τον τραγουδάμε».
Η παρουσίαση έκλεισε με τον λαϊκό τραγουδιστή Μπάμπη Αντωνίου, που με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας παρουσίασε στο κοινό τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασίλη Καρρά.
Του Χάρη Μαντέλλου

Back to top button
Close
Close