Τρίκαλα

Παγκόσμια ημέρα των ζώων – 4 Οκτωβρίου.H υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου είναι στάση ζωής!

Με αφορµή τον εορτασµό της Παγκόσμιας Ηµέρας των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Τµήµα Προστασίας των Ζώων της ∆/νσης Προστασίας των Ζώων, Φαρµάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών της Γενικής ∆/νσης Βιώσιµης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, επισηµάνει την ηθική δέσμευση από πλευράς του ανθρώπου να σέβεται όλα τα ζωντανά δημιουργήματα, όπως αναφέρεται και στο προοίµιο της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Σύµφωνα µε το «Πρωτόκολλο αρ.33 για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων» το οποίο προστέθηκε στη συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997, όλα τα όργανα της ΕΕ και τα κράτη µέλη, υποχρεούνται να λαµβάνουν πλήρως υπόψη τους την ευζωία των ζώων και να παίρνουν τα κατάλληλα µέτρα για την προστασία και τον σεβασµό όλων των ζώων κατά τη χάραξη νέων πολιτικών στη γεωργία, στις μεταφορές, στην έρευνα και γενικά στην ενιαία αγορά. Η χώρα µας έχει κυρώσει διεθνείς συµβάσεις, έχει ενσωματώσει στο εθνικό µας δίκαιο κοινοτικές Οδηγίες και εφαρμόζει τους κοινοτικούς Κανονισμούς, που αφορούν στην προστασία και ευζωία όλων των ζώων.

Επίσης µε το Νόµο 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει θεσπιστεί η απαγόρευση της κακοποίησης και της βάναυσης μεταχείρισης κάθε είδους ζώου, ενώ καθορίζονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις µε πολύ σηµαντικά πρόστιµα.

Eπισημαίνεται ότι η τεράστια ευθύνη του ανθρώπου ως μεμονωμένο άτοµο αλλά και ως κοινωνία, απέναντι στα ζωντανά πλάσµατα µε τα οποία συγκατοικούμε στον πλανήτη µας, προάγει τον πολιτισµό µας αλλά και βοηθάει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Πολλαπλά τα οφέλη για τον άνθρωπο από τη συμβίωση με ένα κατοικίδιο

Πολλαπλά είναι τα οφέλη, ψυχολογικά και σωματικά που προσφέρει στον άνθρωπο η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, όπως δείχνουν το τελευταίο διάστημα διεθνείς έρευνες. Στατιστικά όσοι έχουν ένα ζώο συντροφιάς έχουν χαμηλότερη πίεση και καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και ψυχολογικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.

Κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο γ.γ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Κωστής Χανδράς περιγράφει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια είναι η προσφορά των ζώων συντροφιάς, στον πολλές φορές μοναχικό σύγχρονο άνθρωπο αλλά όχι μόνο.

«Στο πέρασμα των αιώνων και στον σύγχρονο πολιτισμό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί κι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και οι σχέσεις, ο άνθρωπος πολλές φορές δεν βρίσκει την ηρεμία, τη συνεργασία και τη συντροφικότητα σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Πολλές φορές, και είναι πολλά τα παραδείγματα, αυτό το κενό το κάλυψαν τα ζώα. Αυτό το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά και το βιώνει καθημερινά ένας άνθρωπος που έχει ένα ζώο συντροφιάς στο σπίτι του. Οι κρίσεις, οικονομικές και άλλες, των τελευταίων ετών επιβεβαίωσαν αυτό το πράγμα, ως ένα μεγάλο βαθμό», τονίζει ο κ. Χανδράς και προσθέτει: «Εμείς για παράδειγμα ως κτηνίατροι βλέπουμε ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης η δουλειά μας δεν μειώθηκε και οι άνθρωποι που έχουν ζώα μάλλον αυξήθηκαν παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των ζώων τους. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις δύσκολες στιγμές, τις κρίσιμες στιγμές, καθένας βρίσκει ένα αποκούμπι και συντροφικότητα στο ζώο του».

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει άλματα σχετικά με τον σεβασμό στα ζώα, ενώ έχει αυξηθεί πολύ και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ευαισθητοποιεί γύρω από αυτά τα ζητήματα.

«Το θέμα που κυριαρχεί είναι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα. Πώς δηλαδή θα κάνουμε τα άτομα και τις κοινωνίες και τις νέες γενιές πιο ευαίσθητες έτσι ώστε να αναλάβουν ευθύνες απέναντι σε κάθε ζωντανό πλάσμα του πλανήτη μας και ιδιαίτερα απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα βασικά τους δικαιώματα στην τροφή, το νερό, την υγεία και την ευζωία και να τα προστατέψουμε απέναντι σε κάθε εκμετάλλευση και βίαιη κακοποίηση. Αυτά έχουν διασφαλιστεί και στην Ελλάδα με νομοθεσίες από το 2003, αλλά πέρα από τα χαρτιά πρέπει να γίνει βίωμα του καθενός και μέρος της παιδείας του καθενός, ο σεβασμός των ζώων», επισημαίνει ο κ. Χανδράς.

Back to top button
Close
Close