Θα είναι το φετινό Πάσχα, το δεύτερο κατά σειρά στην πόλη με αυστηρά μέτρα… ή τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας επιτρέψουν να βγούμε εκτός νομού;
Κυβέρνηση και ειδικοί συμφωνούν… κάθε απάντηση είναι πρόωρη…
«Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις θα παρθούν αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα».
Στο μικροσκόπιο δεν θα μπει μόνο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων
Ημερομηνία ορόσημο η 20η Απριλίου…
Κουρασμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και ελπίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να καλυτερεύσουν ώστε να κάνουν Πάσχα στο χωριό.
Κάποιοι ειδικοί αναμένουν ραγδαία αύξηση των διασωληνώσεων και θεωρούν σχεδόν αδύνατον να μας επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να κάνουμε Πάσχα στο χωριό
«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες ελπίζουμε να πάμε έστω στα εξοχικά μας. Το πρόβλημα είναι αν από κόκκινες περιοχές επισκεφτούν πράσινες θα γίνουν τα περσινά».
Άλλοι.. είναι πιο αισιόδοξοι, με την προϋπόθεση.. να πάμε από το σπίτι στο εξοχικό επιδεικνύοντας όμως το Ε9, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και συνωστισμό… και αποφεύγοντας τις πράσινες περιοχές
Με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας να είναι τρομακτική Αίνιγμα παραμένει το Πάσχα στο χωριό. Όπως όλα δείχνουν οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.
Σχέδιο αποσυμπίεσης με ελευθερία μετακίνησης το Πάσχα επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση σκέφτονται ότι εφόσον το φετινό Πάσχα δεν θα είναι όπως το περυσινό, υπάρχει σχεδιασμός με άξονες τον εμβολιασμό και τα self test. Το σχέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη…
Το Πάσχα με lockdown στην πόλη δεν θα τηρηθεί και έτσι καταρτίζει ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό.
Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:
θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση
θα υπάρχει μια διαδικασία self testing
Η άποψη της Παγώνη
«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν» σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση. Έχει σημασία αν ο καθένας θα πάει στα χωριά του ή κάπου που θέλουν να κλείσουν και να μείνουν. Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι. Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες. Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι. Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος».
«Για εμάς», είπε, «σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι». Προέκρινε, δε, να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
«Σκεφτείτε το νοσηλευτικό προσωπικό»
Ταυτόχρονα, η γιατρός, τόνισε τις μάχες που δίνει το ιατρονοσηέυτικό προσωπικό της χώρας αλλά και πώς νιώθει η ίδια και οι συνάδελφοί της όταν ακούν ερωτήματα του τύπου «πού θα πάμε για Πάσχα;».
«Πάνω από όλα να σκεφτούμε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τις μάχες που δίνουν στα νοσοκομεία και δεύτερον που θα κάνουμε διακοπές. Εάν κάποιος κάνει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και δει καθημερινά τι γίνεται, δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί που θα πάει το Πάσχα. Να σταματήσουμε αυτές τις μέρες να ρωτάμε τι θα κάνουμε το Πάσχα. Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία, όταν ακούμε τις ερωτήσεις τι θα κάνουμε το Πάσχα, είναι πολύ εκνευριστικό».
Το αίτημα της Εκκλησίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αναφορικά με την Εκκλησία, οι ιεράρχες επιθυμούν να ανοίξουν οι ναοί κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
«Η ΔΙΣ αποφάσισε τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών, Αθηναγόρας.