Επιχειρείν

Ο Τρικαλινός CEO της Plushost αναλύει πως ο κορονοϊός «μολύνει» και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Plushost.gr αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες στο χώρο του e-commerce στην Ελλάδα. Η εξέλιξη και η ωρίμανσή της ακολούθησε την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας, καθώς ήδη μετράει 16 χρόνια λειτουργίας.

Προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και εργαλεία και έχει οδηγήσει στην επιτυχία περισσότερες από 700 επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, πανελλαδικά. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στα Τρίκαλα, την ελληνική πόλη της τεχνολογίας και στο δυναμικό της ανήκουν 32 εξειδικευμένα στελέχη.

Ο Θανάσης Καμέας, CEO της Plushost, αναλύει στο Fortune γιατί 9 στα 10 online καταστήματα στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί από τον Covid-19, παραθέτει τα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται, όπως  οι καθυστερήσεις παράδοσης, η έλλειψη προϊόντων σε πολλές κατηγορίες, η διακοπή των προμηθειών, οι καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών μέσω courier και τα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων.

Και επισημαίνει ότι όσες επιχειρήσεις δεν σπεύσουν άμεσα να καλύψουν αυτά τα κενά, θα είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να ακολουθήσουν τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Θανάση Καμέα

Σε ανθρώπινη τραγωδία έχει εξελιχθεί η κρίση του κορωνοϊού, που το τελευταίο διάστημα, πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τρεις μήνες νωρίτερα, όταν ξεκίνησε η διασπορά του ιού στην Κίνα, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις τεράστιες επιπτώσεις, τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Όλες οι χώρες διεθνώς, με λίγες εβδομάδες καθυστέρηση λαμβάνουν τα ίδια μέτρα και απαγορεύουν την κυκλοφορία, προσπαθώντας να ανακάμψουν την εξάπλωση του ιού. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ούτε οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι την εξέλιξη αυτής της πανδημίας, ούτε φυσικά και τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οικονομία.

Αναμφισβήτητα, στα μεγάλα «θύματα» αυτής της κρίσης συγκαταλέγεται σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων με μικρές εξαιρέσεις σε κλάδους, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, κινητή τηλεφωνία, τεχνολογικές εταιρίες κλπ.

Ακόμη και οι επιχειρήσεις του ecommerce, στην πλειοψηφία τους, δεν φαίνεται να βγαίνουν αλώβητες από την πανδημία του Covid-19. Αν και αρχικά όλοι θεώρησαν ότι οι online αγορές θα πάρουν φωτιά και οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι τα e-shops, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Σίγουρα, τα super market και τα φαρμακεία είδαν και θα συνεχίσουν να βλέπουν αύξηση στις online πωλήσεις τους. Ήδη, προϊόντα όπως μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά σπιτιού και είδη ατομικής υγιεινής έχουν γίνει ανάρπαστα, σε σημείο μάλιστα, που σε ορισμένα από αυτά να υπάρχει έλλειψη στην αγορά.

Μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις σημειώνουν όμως και προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία, όπως laptops, tablets, Η/Υ, περιφερειακά υπολογιστών (εκτυπωτές, κάμερες, μικρόφωνα) και κινητά τηλέφωνα, καθώς η εργασία από το σπίτι, λόγω της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε με τον κορωνοϊό, εφαρμόζεται από τους περισσότερους εργαζομένους, αυτή τη στιγμή. Αντίστοιχα αυξημένη είναι η ζήτηση για παιχνίδια και λευκές συσκευές όπως, ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες, κ.α.

Και αυτοί οι κλάδοι όμως δεν ήταν προετοιμασμένοι να διαχειριστούν αυτή την καινούργια πραγματικότητα. Τα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση των online αγορών, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στους πελάτες, τόσο για τις ελλείψεις όσο και για τις καθυστερημένες παραδόσεις, καθώς υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουν ημέρες για να λάβουν στο σπίτι την παραγγελία τους. Αντίστοιχα έλλειψη παρατηρείται στην αγορά σε μάσκες, αντισηπτικά και laptops -μετά τις τεράστιες παραγγελίες από μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικές αγορές μπορεί να ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα, όμως τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και η αβέβαιη καταναλωτική ζήτηση θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προοπτικές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι σαφές, ότι το αμέσως μεγάλο πρόβλημα, που θα αρχίσει να διαφαίνεται είναι η έλλειψη προϊόντων στις περισσότερες κατηγορίες.

Αυτή τη νέα κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έρχεται να επιβεβαιώσει και η έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A., που διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 9 στα 10 online καταστήματα στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί από τον Covid-19.

Ειδικότερα, το 92% των ηλεκτρονικών καταστημάτων ανέφερε ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας έχουν ήδη επηρεάσει τις online επιχειρήσεις. Οι κλάδοι, που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο, είναι αυτοί των ειδών μόδας, αθλητικών, κοσμημάτων, σπιτιού και λευκών συσκευών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 74% των ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Ελλάδα λαμβάνει το εξεταζόμενο διάστημα σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν. Βέβαια, υπάρχει και ένα ποσοστό 15% των καταστημάτων, που είδε αύξηση των παραγγελιών το ίδιο διάστημα. Όσο για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται, κατά κύριο λόγο, αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις του κλάδου από το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι οι καθυστερήσεις παράδοσης ή διακοπή των προμηθειών (42%), οι καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών μέσω courier (31%) και τα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων (27%).

Όλα τα παραπάνω δίνουν μία πρώτη εικόνα. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις φαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο βαθιές. Κανένας από εμάς δεν ξέρει πόσο καιρό και σε ποιο βαθμό αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Ο αντίκτυπος στην οικονομία, αυτή τη στιγμή, είναι ασαφής και αβέβαιος.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προγραμματίσουν πολλά και διαφορετικά σενάρια για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάσει μόνο τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ως καταναλωτές, αλλά κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν από απόσταση ή από το σπίτι, να ταξιδεύουν λιγότερο και σίγουρα αρκετοί άνθρωποι είναι πιθανόν να συναντιούνται πολύ λιγότερο με έναν πωλητή, πρόσωπο με πρόσωπο, στο μέλλον – κάνοντας το B2B e-commerce, ένα σημαντικό κανάλι. Οι άνθρωποι θα επενδύσουν στα σπίτια τους και στα γραφεία του σπιτιού τους, ώστε να κάνουν τους χώρους αυτούς όσο το δυνατόν πιο παραγωγικούς.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μπορεί να είναι καιρός να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε νέα προϊόντα, που θα προωθηθούν από τα e-shops.

Επίσης θα πρέπει να ξεφύγουμε από το μύθο των παλιών και υφιστάμενων πελατών, καθώς θα δούμε νέες κατηγορίες πελατών που παραδοσιακά δεν αγόραζαν από ηλεκτρονικά καταστήματα, να πραγματοποιήσουν αγορές και μάλιστα να το κάνουν συνειδητά και επαναλαμβανόμενα.  Όπως θα δούμε και καταναλωτές μεγαλύτερων ηλικιών, που ανήκουν σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, να πραγματοποιούν online αγορές ή να κάνουν τηλεφωνικές παραγγελίες σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η καθημερινότητά μας αλλάζει και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές» την επόμενη ημέρα.

Για την Ελλάδα, αυτό θα σημάνει μία πραγματική ανάπτυξη του e-commerce σε βάθος χρόνου. Νέοι καταναλωτές θα κάνουν την είσοδό τους πολύ πιο εύκολα τώρα, από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. Η κρίση του κορωνοϊού θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την εκτόξευση του e-commerce και στη χώρα μας.

Μετά τη «μάχη» που δίνουμε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι και στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Από τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, θα επωφεληθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν γρήγορα να καλύψουν το κενό και να οικοδομήσουν μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Αυτές που θα προσαρμοστούν γρήγορα και θα αξιοποιήσουν τα ψηφιακά κανάλια στον πυρήνα τους, θα κερδίσουν. Όσες επιχειρήσεις δεν σπεύσουν άμεσα να καλύψουν αυτό το κενό είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Οι συνήθειες των καταναλωτών θα αλλάξουν πολύ γρήγορα και εκείνες θα είναι σχεδόν αδύνατο να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να ακολουθήσουν τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

πηγη https://www.fortunegreece.com/article/thanasis-kameas-plushost-pos-o-koronoios-molini-ke-to-ilektroniko-emporio/?fbclid=IwAR3UgbReg4GxjgYAEmbwNnWWT3XJ_XDL9ZHIvIw4HUjGsQ3b6ftZlCRnoHA

Back to top button
Close
Close