Ο Τρικαλινός Dr Βασίλης Γρηγορίου πρόεδρος του Ε.Ι.Ε. στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.
Σήμερα το εθνικό ίδρυμα ερευνών είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την συνύπαρξη ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών μάλιστα τοποθετείται ανάμεσα σε ανάλογους διεθνούς φήμης οργανισμούς. Ιδρύθηκε από τον Γιάγκο Πεσματζόγλου πριν από εξήντα χρόνια και σήμερα αυτής της μεγάλης προσπάθειας ηγείται ο Τρικαλινός πρόεδρος του ιδρύματος Βασίλης Γρηγορίου .Με αφορμή την επέτειο του ιδρύματος και το μεγάλο θέμα για το Brain Drain, ο Τρικαλινός Dr παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέροντας χαρακτηριστικά …
“Εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα παρατηρείται ένα έντονα ανησυχητικό φαινόμενο, το φαινόμενο brain drain η αλλιώς φυγή μυαλών. Η συγκεκριμένη τάση έχει γίνει έντονα αισθητή την τελευταία δεκαετία όπου και έκτοτε δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει την εργασία τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αναζητούν στο εξωτερικό την οικονομική τους ευημερία.
Έτσι λοιπόν, βλέποντας την όλο και πιο αυξανόμενη μετανάστευση των Ελλήνων και ιδιαίτερα αυτών με υψηλά προσόντα γίνεται εύκολα αντιληπτή η τεράστια απώλεια που υφίστανται το ανθρώπινο και παράλληλα επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλες από την μείωση των δυναμικότητας της οικονομίας, των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε εγχώριο επίπεδο, την υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και τον κλυδωνισμό της οικονομικής σταθερότητας του κράτους.
O Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου είναι ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΙΕ. Ο Δρ. Β. Γρηγορίου είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας ο οποίος κατά τη διάρκεια της εικοσιπενταετούς σταδιοδρομίας του μέχρι σήμερα, έχει θητεύσει σε ερευνητικές και διοικητικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ‘Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) όσο και στις ΗΠΑ (Advent Technologies, Northeastern, MIT, Polaroid, Princeton).
Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται σε ευρεία θεματολογία που περιλαμβάνει τα πεδία των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών κυψελίδων βασισμένων σε οργανικούς ημιαγωγούς και των οπτικά ενεργών υλικών βασισμένων σε συζευγμένα ολιγομερή και νανοσύνθετων πολυμερικών υλικών. Η προηγούμενη ερευνητική του δραστηριότητα περιλάμβανε χαρακτηρισμό πολυμερών υγρών κρυστάλλων, χαρακτηριστικά προσανατολισμού ιονικών πολυμερικών πολυστοιβάδων σε πρότυπες αυτοσυγκροτούμενες μονοστοιβάδες καθώς και χημειομετρία.