Ο Σαμαράς διαμήνυσε από τη Λευκωσία ότι δεν θα περάσει η λύση που μεθοδεύεται για Αιγαίο και Κυπριακό!
Την εικόνα εσωκομματικής διαίρεσης και κυβερνητικής διελκυστίνδας που έχει στηθεί με επίκεντρο τα εθνικά θέματα στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη διαμάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο που αυτή συνεπάγεται.
Ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Αναστασιάδη μεθοδεύουν λύσεις -εκ του παραλλήλου- για την Κύπρο και το Αιγαίο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική των “ήρεμων υδάτων”, σε αυτή τη φάση, συνεπάγεται αποδοχή τετελεσμένων
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, ως Μητέρα Πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες. Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην πρωθυπουργός, ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Ελληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται, εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».
«Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, πριν από λίγες μόνον ώρες, δεν έχω τίποτα να πω. Θα ήταν ανεύθυνο. Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη! Αν δεν είναι “δίκαιη” δεν θα είναι “βιώσιμη”. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες».
Οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από τη Λευκωσία αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό πολιτικά και σημειολογικά μήνυμα με αποδέκτες όχι μόνο στην ηγεσία της κυβέρνησης και στη βάση της ΝΔ, αλλά και στις ΗΠΑ. Επίσης, αποτελούν το επόμενο βήμα σε ένα γαϊτανάκι κλιμάκωσης και έπονται από την ηχηρή απουσία του ίδιου, του Κώστα Καραμανλή και του επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την επέτειο των 50 ετών της ΝΔ.
Καμπανάκια
Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή παράγουν πολιτικό και γεωπολιτικό ρίσκο. Ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής, σε άρθρο του υπογραμμίζει τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία της κυβέρνησης, αναφέρεται στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας και ζητά από τους εμπλεκόμενους πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, πάντως, το μοτίβο ενεργειών οδηγεί σε κλιμάκωση και τη δυναμική αυτή διαβάζουν ξεκάθαρα τόσο οι ξένες κυβερνήσεις όσο και οι επενδυτές…
Η συχνότητα έχει πυκνώσει, γεγονός που καταδεικνύει ότι επίκεινται εξελίξεις τόσο στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, όσο και στο Κυπριακό. Όπερ σημαίνει ότι ο κίνδυνος να πιστοποιηθεί κοινοβουλευτικά η κυβερνητική και κομματική δυσαρμονία της Νέας Δημοκρατίας, όπως συνέβη και στον γάμο των ομοφύλων, είναι ορατός. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενδεχόμενη τέτοια ανταρσία θα αποτελούσε ξεκάθαρη δυσπιστία έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης.
Πρόκειται για ρίσκο, που κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός και σε συνδυασμό με τις οικονομικές αρρυθμίες έχει αρχίσει να επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές και να επιβαρύνει το ισοζύγιο των ειδήσεων ανά διαστήματα, τα οποία όμως πυκνώνουν. Καθώς η σύγκρουση στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, αναθερμαίνονται και διάφορα σενάρια απεμπλοκής και διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας, στα περισσότερα εκ των οποίων η αποχώρηση του πρωθυπουργού αποτελεί κοινή συνισταμένη.