Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός για το 2025- Τι περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι 5 κορυφαίων υπουργείων

Η νέα χρονιά βρίσκει την κυβέρνηση και τα μέλη της να «τρέχουν» έναν προγραμματισμό με ορίζοντα διετίας – δηλαδή έως τις εκλογές του 2027 – ωστόσο υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες σύμφωνα και με τους μπλε φακέλους που έχουν λάβει οι υπουργοί πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2025.

«Η ευθύνη δεν πάει διακοπές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και αυτό φάνηκε περίτρανα και από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα το οποίο απαιτεί συντονισμό και επίβλεψη και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα όμως από τις έκτακτες καταστάσεις ο προγραμματισμός κάθε υπουργείου έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα καθώς περιλαμβάνονται έργα τα οποία περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Πέντε προτεραιότητες στην οικονομία

Για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το 2025 θα είναι μια κομβική χρονιά καθώς θα τεθούν οι βάσεις και κάποια αποτελέσματα θα είναι ορατά από το 2026 και μετά.

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι εξής:

1. Συνέχιση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τα νέα ψηφιακά όπλα από την ΑΑΔΕ: καθολική επέκταση του myData για δήλωση εσόδων- εξόδων, επέκταση των υποχρεωτικών Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ψηφιακό Πελατολόγιο.

2. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις με νομοθετική ρύθμιση για έναν Κώδικα Δημόσιας Περιουσίας. Πρόκειται για ένα έργο που θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ.

3. Εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για τις τράπεζες και τους servicers. Με απλά λόγια πρόκειται για την κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, δραστική μείωση έως και 80% των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών, διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για κλειστά οικιστικά ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και οι servicers ώστε να διοχετευθούν στην αγορά, και ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό μέσω της εξάλειψης των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων.

4. Εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω σύγκλιση με τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, με υψηλή ανάπτυξη, μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους, και περιορισμό της ανεργίας.

5. Στροφή στην στήριξη της μεσαίας τάξης. Δεν αποκλείεται εκτός από όσα έχουν εξαγγελθεί να αποφασιστούν και άλλα μέτρα στήριξης της τάξης που «έβαλε πλάτη» σε όλα τα δύσκολα που έχει περάσει ο τόπος.

Back to top button
Close
Close