UncategorizedΤρίκαλα

Ο “Α’ Δομέστικος” που κερδίζει τους πιστούς του χωριού, στην Κρανιά Ασπροποτάμου

Πρόκειται για τον Ασπροποταμίτη ,γέννημα θρέμμα της κοινωνίας των Τρικάλων με δεύτερη πατρίδα το ορεινό χωριό της Πίνδου όπου τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτά μια ιδιαίτερη ζωή .

Ο λόγος για τον επαγγελματία της εστίασης και πλέον συνταξιούχο Πάυλο Σταμπέρνα ,που για δεκαετίες στον επαγγελματικό του βίο, απασχόλησε ευχάριστα τους πολυπληθείς πελάτες τους. Σήμερα παραμένει  μάχιμος ,αλλά και βοηθός στην οικογενειακή επιχείρηση στο κεντρικό κατάστημα της Κρανιάς καθώς προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο στον χώρο εργασίας αλλά και στους ναούς του χωριού .

Άνθρωπος θεοσεβούμενος ,ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τον θεό και κατά επέκταση με την εκκλησία με αποτέλεσμα σήμερα να εξυμνεί τον κύριο , μέσα από τις ψαλτικές ερμηνείες σε κάθε λατρευτική σύναξη του χωριού .

Ο  ίδιος αποδεικνύει κάθε φορά  το πόσο καλλίφωνος είναι και τι ,φωνητικές δυνατότητες διαθέτει . Για πολλούς  έχει κατανοήσει τον λειτουργικό ρόλο του ψάλτη μέσα στην εκκλησία. Έτσι ο ναός παραμένει , μέρος προσευχής και χώρος λατρευτικών συνάξεων,με τον Πάυλο Σταμπέρνα σε ρόλο Δομέστικο να μην είναι απλά ένας βοηθός τόσο για τον ιερέα όσο και για τους πιστούς μιας και πλέον , παίζει ενεργό ρόλο στην λατρευτική και συμμετοχική σειρά των ακολουθιών αλλά και  στην πνευματική κατάσταση που δημιουργείται την ώρα των ακολουθιών μέσα στο ναό καθώς η φωνητική του , δημιουργική διαδικασία, συμβάλει εκείνη την ώρα τα μέγιστα στη λατρεία.

Back to top button
Close
Close