UncategorizedΤρίκαλα

Οραματιστής Μαράβας για τα φράγμα τα Μεσοχώρας-Πύλης: Τα πίστεψε, τα πάλεψε, τα προχώρησε, τα τελείωσε…

 

 

Η γνωστή ρήση «Ο επιμένων νικά» φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στη περίπτωση του Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα. Και αναφερόμαστε φυσικά στην εκτέλεση και υλοποίηση δύο κομβικών έργων πνοής για το Δήμο Πύλης και όλο το Νομό Τρικάλων, που δεν είναι άλλα από τα φράγματα της Μεσοχώρας και της Πύλης.

Ήδη 10 χρόνια πριν, από το 2014 όταν προεκλέχθηκε Δήμαρχος Πύλης, ο Κώστας Μαράβας είχε ως αρχικό στόχο την υλοποίηση του φράγματος της Μεσοχώρας και του φράγματος της Πύλης, δυο αναπτυξιακών έργων με πολλαπλά οφέλη για το νομό Τρικάλων, σε αντιπλημμυρικό, ενεργειακό, υδρευτικό και αρδευτικό επίπεδο και επιπλέον με σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία.

Παρά τα πολλά και σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα εμπόδια που συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια η υλοποίηση των έργων, ο Μαράβας δεν το έβαλε κάτω. Οραματίστηκε, πίστεψε, επέμενε, πάλεψε, προχώρησε και τελικά κατάφερε να φτάσει τα δύο έργα στην υλοποίηση τους. Χρειάστηκε γι΄αυτό να κατέβει πάμπολλες φορές στην Αθήνα, να χτυπήσει πόρτες, να στείλει επιστολές και υπομνήματα, να επισκεφθεί Υπουργεία, να μιλήσει με Υπουργούς, Διευθυντές και υπηρεσιακούς παράγοντες, να διεκδικήσει, να διαμαρτυρηθεί, να φωνάξει…

Και φαίνεται τελικά πως η εξέλιξη των πραγμάτων τον δικαιώνει πλήρως, έστω και μετά από τόσα χρόνια.

Η υλοποίηση του έργου, « Φράγμα Πύλης Ν. Τρικάλων» αποτελεί για τον Δήμο Πύλης, αλλά και γενικότερα για τον Νομό Τρικάλων, σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων του. Το φράγμα της Πύλης, δίνει την δυνατότητα  υλοποίηση υδρευτικών και αρδευτικών έργων, που θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τον Δήμο Πύλης και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Τρικάλων και θα δώσουν στις τοπικές κοινωνίες αναπτυξιακά εργαλεία για την απασχόληση, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, με όρους βιωσιμότητας.

Το εν λόγω έργο έχει πολλαπλή  σκοπιμότητα, η οποία περιλαμβάνει την ύδρευση οικισμών του Νομού Τρικάλων, την άρδευση περιοχών της Θεσσαλίας, τον εμπλουτισμό των υπόγειων οριζόντων για την αποφυγή της υπερεκμετάλλευσής τους και την αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών.

Αυτό σημαίνει απίστευτη οικονομία στο κόστος  της αγροτικής παραγωγής , αλλά και βέλτιστη απόδοση των καλλιεργειών, αφού σήμερα οι δόσεις άρδευσης είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με εκείνες που απαιτούνται για την βέλτιστη απόδοση των καλλιεργειών,  εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστος.

Σίγουρη η υλοποίηση των φραγμάτων Πύλης και Μεσοχώρας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή και σφραγίδα του Δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα!

Back to top button
Close
Close