MUST Read

Ομιλία Μαρίνας Κοντοτόλη στη Βουλή: φθηνά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι

Ομιλία Μαρίνας Κοντοτόλη στη Βουλή: φθηνά στο χωράφι, ακριβά στο ράφι.

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Διανύουμε ήδη ένα πολύ σκληρό Σεπτέμβρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μιλώ, φυσικά, για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Αυξήσεις που μειώνουν ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών και μας κατατάσσουν τελευταίους στην Ευρώπη, κάτω ακόμα και από τη Βουλγαρία.

Αλλά και αυξήσεις που μειώνουν την κατανάλωση χτυπώντας κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας το τζίρο τους και προφανώς τα κέρδη τους.Κι εδώ η κυβέρνηση αρκείται στο ρόλο του θεατή ή στην καλύτερη των περιπτώσεων του ανταποκριτή.

Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.Τιμές στο ράφι, οι οποίες είναι πενταπλάσιες ή και δεκαπλάσιες μερικές φορές από την τιμή στο χωράφι.

Κι ο παραγωγός μόνος κι απροστάτευτος.Χωρίς ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας όσον αφορά την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα νωπά λαχανικά.

Πώς ο Έλληνας παραγωγός θα ανταγωνισθεί τον Τούρκο ή βαλκάνιο παραγωγό που χρησιμοποιεί απαγορευμένα στην ευρωπαϊκή ένωση φυτοφάρμακα;

Τα επικίνδυνα παρασιτοκτόνα πολύ σωστά απαγορεύτηκαν στην ευρωπαϊκή ένωση με κόστος όμως για τον Έλληνα παραγωγό που χάνει προϊόν λόγω ασθενειών και δυσκολιών στην καταπολέμηση. Κι εσείς αντί να στηρίξετε τον Έλληνα παραγωγό επιτρέπετε την εισαγωγή λαχανικών με απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

*1. Καταθέτω στα πρακτικά σχετικό δημοσίευμα από το σάιτ ΥΠΑΙΘΡΟΣ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ξέρετε ότι προέρχομαι από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Μια περιοχή που η πρωτογενής παραγωγή, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.Μιας περιοχής που οι παραγωγοί μετά τις πλημμύρες του Ντάνιελ κινδυνεύουν κυριολεκτικά με αφανισμό.

Γιατί δεν έφταναν τα μύρια όσα προβλήματα που είχαν με το κόστος παραγωγής, με τις ασύδοτες ελληνοποιήσεις  προϊόντων, με την απληστία των εμπόρων και των μεσαζόντων, με τα χρέη να τους έχουν πνίξει κυριολεκτικά, με την ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης από το κράτος, ήρθε και η καταστροφή του Ντάνιελ και η πανώλη.

Σας τα έχουμε πει με όλους τους τρόπους, σας τα είπε με την πρόσφατη επιστολή παραίτησής του και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τι σας είπε;

Δεν κάνατε τίποτα για τους ελέγχους στην αγορά.

Δεν κάνατε τίποτα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, όπως στο γάλα και στο μέλι.

Δεν κάνατε τίποτα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων.

Αντιθέτως τον πιέζατε να υπογράψει απευθείας αναθέσεις.

Σε ποιους άραγε;

Κι έρχεστε σήμερα και λέτε φέρνουμε νομοσχέδιο για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, κλπ.

Τι απαντήσατε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν μας είπατε.

Κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα.

*2. Καταθέτω στα πρακτικά την επιστολή παραίτησης του Προέδρου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το ίδιο κάνετε και για τον ΟΠΟΚΕΠΕ

Τον βάζετε σε ετήσια επιτήρηση με δική σας απόφαση, κ. Υπουργέ, για μία σειρά από παραλείψεις και αστοχίες επί δική σας διακυβέρνησης.

Η αρμόδια διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε πρόστιμο στη χώρα μας , που αφορά στη μείωση κατά 10% των ποσών που καταβλήθηκαν ως ενισχύσεις στους αγρότες για το 2023.

Επίσης, έγινε καταλογισμός ύψους 281 εκατ. ευρώ για μη τήρηση των κοινοτικών κανόνων για τις πληρωμές 2019, 2020 και 2021.

*3. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Όλα αυτά, εσείς τα λέτε επιτυχημένη αγροτική πολιτική;

Για αυτό είναι στα κεραμίδια οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι στα Τρίκαλα, στη Φαρκαδόνα, στην Πύλη και στην Καλαμπάκα.

Μόνοι, αβοήθητοι κι «όπου βγει».

Ούτε τις αποζημιώσεις του Ντάνιελ δεν έχετε ακόμα δώσει στους πλημμυροπαθείς.

Ούτε τους δρόμους και τις γέφυρες δεν έχετε όχι αποκαταστήσει ούτε καν δρομολογήσει, όπως της Διάβας.

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Δεν μιλάμε για τα πλημμυρισμένα χωράφια και τις εγκαταστάσεις που δεν πρόκειται να γίνουν όπως πριν.

Ούτε για τα ζώα που πνίγηκαν και ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τα αντικαταστήσουν.

Μιλάμε απλά για τη στοιχειώδη αντιπλημμυρική θωράκιση για να μην ξαναζήσουμε τα ίδια.

Κι εδώ, δυστυχώς, «πάμε κι όπου βγει».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αφορά τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις  και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα.

Ως βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης, πράγματι αναγνωρίζω τη σημασία της προστασίας αυτών των προϊόντων.

Αποτελούν την καρδιά της ελληνικής γεωργίας και ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας και της οικονομίας μας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση είναι προβληματικό. Η ενίσχυση των ελέγχων για την προστασία αυτών των προϊόντων είναι απαραίτητη. Όμως το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από επαρκή προετοιμασία για την εφαρμογή του. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο και καλά οργανωμένο σύστημα ελέγχων που να λειτουργεί γρήγορα, με ακρίβεια και αποδοτικότητα. Αλλά χωρίς προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα θα μείνει ένα κενό γράμμα, όπως σας είπε και ο εισηγητής μας.

Η προστασία των προϊόντων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης , Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, κλπ  είναι ζωτικής σημασίας για την προβολή της ελληνικής γεωργίας στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν εντάσσεται σε  μια συνολική  στρατηγική που να προστατεύει τον παραγωγό, να ελέγχει την αγορά και να ενισχύει τις εξαγωγές και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων με αυτά τα σήματα στο εξωτερικό.

Χωρίς αυτή τη στρατηγική, η νομοθετική σας πρωτοβουλία θα μείνει ημιτελής.

Ζητάμε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις απόψεις των αγροτικών συνεταιρισμών και των επαγγελματικών ενώσεων που εκπροσωπούν τους παραγωγούς.

Μόνο μέσω ουσιαστικού διαλόγου θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια νομοθεσία που όχι μόνο θα προστατεύει τα προϊόντα μας, αλλά και θα ενισχύει την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητά τους.

Για αυτό και δεν κατανοούμε γιατί να μην ενταχθούν και οι συνεταιρισμοί στο άρθρο 16 κι όχι μόνο ομάδες παραγωγών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το νομοσχέδιο αυτό έχει σημαντικές αδυναμίες.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση και το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προσφέρει τις απαραίτητες λύσεις για την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

Απαιτείται να κινηθούμε με προσοχή, να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των παραγωγών μας, να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς και να προστατεύσουμε τον πλούτο της ελληνικής γεωργίας χωρίς να επιβάλλουμε δυσβάσταχτα βάρη σε εκείνους που στηρίζουν την οικονομία της υπαίθρου.

Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να αναθεωρήσει ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου, ώστε να έχουμε ένα πραγματικά δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα των παραγωγών όσο και της χώρας μας συνολικά.

Σας ευχαριστώ πολύ

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=ymQ8FUxWwIQ

Back to top button
Close
Close