Οι σχολές που… βρίσκουν δουλειά
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» παρουσιάζει ανά επιστημονικό πεδίο, πανεπιστημιακά τμήματα που αν και δεν είναι δημοφιλή και έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής, υπόσχονται απορρόφηση από την αγορά.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές
-Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Βόλος (12.535 μόρια): Τμήμα μόλις ενός χρόνου λειτουργίας με στόχευση τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και επαγγελματική προοπτική με εργασία των αποφοίτων σε Κέντρα Υποδοχής και συγκεκριμένα στην εκπαίδευση προσφύγων, σε Κέντρα Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.λπ.
–Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Αργοστόλι (8.645 μόρια) και Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Καστοριά (9.005 μόρια): Τμήματα με στόχευση στους κλάδους της επικοινωνίας, της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών που οδηγούν σε επιλογές εργασίας σε τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την ταχύτατη άνοδο των κοινωνικών δικτύων.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές
-Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Αθήνα (13.337 μόρια)
-Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Σάμος (5.148 μόρια)
-Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Γρεβενά (4.846 μόρια) και το αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά-Πειραιάς (11.710 μόρια): Καλές προοπτικές στην εργασία κυρίως λόγω της ενασχόλησης με την ανάλυση δεδομένων, κλάδο που αναβαθμίζεται διαρκώς στο επαγγελματικό περιβάλλον. Οι απόφοιτοι του ΟΠΑ εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και μπορούν να εργαστούν ως στατιστικοί σε τράπεζες, εταιρίες έρευνας αγοράς, εταιρίες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ως αναλογιστές.
3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Τμήματα Οινολογίας:
Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ΔΙΠΑΕ-Δράμα (7.794 μόρια)
Επιστημών Οίνου, Αμπέλων και Ποτών, ΠΑΔΑ-Αιγάλεω (11.650 μόρια)
Καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της
Γεωπονίας, της Γενετικής και των εφαρμογών της Μοριακής Βιολογίας, της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών στην παραγωγή και επεξεργασία σταφυλιών και άλλων αγροτικών προϊόντων και οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε βιομηχανίες οίνου και ποτών, σε αμπελώνες, οινολογικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα.
4ο επιστημονικό πεδίο – Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής
Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ-Ψαχνά Ευβοίας (8.409 μόρια): Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους απόφοιτους είναι ευνοϊκές, διεκδικώντας θέσης εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες, οργανισμούς λιμένων και μεταφορών, σε εταιρίες εισαγωγών-εξαγωγών και σε άλλες επιχειρήσεις σχετικές με τη ναυτιλία και το εμπόριο.
Παράλληλα, στον χώρο της Πληροφορικής που οι ανάγκες της αγορά συνεχώς αυξάνονται, υπάρχουν οι παρακάτω χαμηλόβαθμες σχολές:
–Πληροφορικής, ΔΙΠΑΕ-Καβάλα (9.597 μόρια) / Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Καστοριά (8.233 μόρια) / Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (10.745 μόρια)
-Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Ιωάννινα (7.739 μόρια) / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τρίπολη (10.373 μόρια) / Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Λαμία (11.405 μόρια).
Οι παγίδες του μηχανογραφικού
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού για πολλούς υποψηφίους συνδέεται άμεσα με τις μετεγγραφές. Φέτος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους αποφοίτους καθώς οι αντιστοιχήσεις των τμημάτων έχουν αλλάξει, μπλοκάροντας αρκετά τμήματα από τη δυνατότητα μετακίνησης.
Για παράδειγμα από φέτος δεν υφίσταται η μετακίνηση από το τμήμα Ψυχολογίας Φλώρινας στα υπόλοιπα τμήματα Ψυχολογίας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το τμήμα Χημείας Καβάλας το οποίο πλέον δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα. Επίσης, «μπλοκαρισμένο» από κάθε μετεγγραφή είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ. Ενώ υπάρχουν άλλα πέντε τμήματα με την ίδια ονομασία σε Κοζάνη, Πάτρα, Αγιο Νικόλαο, Καβάλα και Τρίπολη, το τμήμα του ΟΠΑ εξαιρείται από την αντιστοίχηση.
Συνολικά είναι 87 τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχηση με κανένα άλλο τμήμα, παρά το γεγονός ότι η ονομασία σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραπλανητική, καθώς είναι η ίδια ή παρόμοια.