“Ναι μεν, αλλά ” για το φωτοβολταϊκό στο Ελληνόκαστρο: Συνεχίζεται η νομική οδός

Ρεπορτάζ:Trikalaidees
Το μέλλον του φαραωνικού φωτοβολταϊκού έργου στο Ελληνόκαστρο παραμένει αβέβαιο, καθώς, αν και η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έληξε χωρίς τελική απόφαση, η νομική οδός θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η χθεσινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία κατοίκων από τα γύρω χωριά, ήταν γεμάτη εντάσεις και διαμάχες, αλλά υπήρξαν και στιγμές ηρεμίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, επικεντρώθηκε στο αν θα πρέπει να προχωρήσει η αδειοδότηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου. Η συζήτηση ήταν έντονη και πολλές φορές διακοπήθηκε από τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο τους παρουσιάζει κενά στην νομική του πλευρά και θα αλλάξει την ζωή τους . Η αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, όπως εξήγησαν, δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία σε συνεδρίαση ενημερωτικού χαρακτήρα.
Η διαδικασία περιλάμβανε τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες και φορείς, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για το έργο, ενώ τη συζήτηση έκλεισαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Τρικκαίων, Νίκου Σακκά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, η οποία εξέφρασε τη σαφή αντίθεση της στο φωτοβολταϊκό έργο, το οποίο χαρακτήρισε «φαραωνικό». Αντίθετα, υπήρξε διχογνωμία και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, καθώς ο εισηγητής Γιώργος Ζιώγας πήρε αρνητική θέση, ενώ ο άλλος εισηγητής της πλειοψηφίας, Γιώργος Καταβούτας, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παναγιώτου, τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του έργου.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Τρικκαίων, Νίκου Σακκά, ο οποίος, αν και εξέφρασε τη συμφωνία του στο έργο, το έκανε με σημαντικούς περιορισμούς και αυστηρές προϋποθέσεις. Ο Δήμαρχος επεσήμανε την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου μέσω της ΚΕΔΕ, ώστε οι αποφάσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων να μην είναι απλώς γνωμοδοτικές, αλλά να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Επίσης, τόνισε την ανάγκη θέσπισης δημοψηφισμάτων για τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να ακουστεί η φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
Η συζήτηση λοιπόν συνεχίζεται και το μέλλον του έργου παραμένει αβέβαιο, καθώς η νομική διαδικασία για την τελική αδειοδότηση θα κρίνει την τύχη του φωτοβολταϊκού έργου στο Ελληνόκαστρο.