People

Νίκος Κεραμιώτης ..ο πολιτικοποιημένος Τρικαλινός η αλλιώς ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Στον δημοσιογράφο  Χρήστο Κοντό και στην εφημερίδα Ενεργό Πολίτη μίλησε ο γνωστός δάσκαλος και καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα

Για το χθες και το σήμερα στο πάλκο του λαϊκού τραγουδιού, τους νέους τραγουδιστές, το μέλλον του τραγουδιού αλλά και της «νύχτας» απαντά σήμερα στην στήλη «Τρικαλινοί Καλλιτέχνες» ο γνωστός επί δεκαετίες Νίκος Κεραμιώτης.

 

  1. Νίκο πάρα πολλά χρόνια στο πάλκο του λαϊκού τραγουδιού. Πως ήταν τότε τα πράγματα και πως σήμερα στα μαγαζιά της νύχτας;

Όπως ξέρεις Χρήστο έχω 35 χρόνια στα πάλκα του λαϊκού τραγουδιού, από φοιτητής ακόμη. Άλλες εποχές δεν υπήρχε «φτηνό» τραγούδι ή αν θέλεις καλύτερα αυτό που λέμε το τραγούδι μιας χρήσης. Τα περισσότερα τραγούδια ήταν μεγάλων δημιουργών, τραγουδιστών και αντέχουν στο χρόνο. Με αυτά πορευόμαστε και σήμερα, όχι μόνο εμείς αλλά και όσοι νέοι ξέρουν να εκτιμούν το καλό λαϊκό τραγούδι. 

  1. Από τα μουσικά ακούσματα Καζαντζίδη, Διονυσίου, Μητροπάνος κλπ, περάσαμε σήμερα σε ένα συνονθύλευμα νέων τραγουδιστών με απροσδιόριστο είδος μουσικής και δεν μιλάω για το έντεχνο, αλλά γι’ αυτά που ακούγονται στα σημερινά «μπουζούκια»…

Οι σημερινοί νέοι τραγουδιστές δεν έχουν το βάρος να στηρίξουν το λαϊκό τραγούδι, έχουν άλλα πρότυπα, το κάνουν μόνο και μόνο για το εύκολο χρήμα, ατάλαντοι οι περισσότεροι ανάβουν και σβήνουν μέσα σε μια νύχτα σαν διάττοντες αστέρες.  Στήθηκε μια βιομηχανία με σκοπό να παράγει αναλώσιμους χωρίς μουσική παιδεία τραγουδιστές αλλά συνθέτες που γράφουν μόνο και μόνο για αυτό το λόγο. Έξαλλου ποιος μεγάλος δημιουργός γράφει σήμερα; Μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού είναι, ότι δώσανε – δώσανε, δεν υπάρχει και έρεισμα πλέον, άφησαν το χώρο και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.. 

  1. Πάρα πολλοί οι μουσικοί σήμερα στις ορχήστρες, όπου έχουν μπει ακόμη και μουσικά όργανα που δεν έχουν καμιά σχέση με τη χώρα μας. Καλό βέβαια για τα μεροκάματα, αλλά βοηθά να αποκτήσει ταυτότητα το σημερινό τραγούδι;

Σήμερα πλέον όλα τα τραγούδια αντιγράφονται. Οι μουσικές επιρροές είναι πολυπολιτισμικές και παντρεύουν το είδος της κάθε μουσικής. Το τραγούδι έτσι όμως χάνει την αυθεντικότητά του, γιατί αυτό που παράγεται δεν έχει μια συγκεκριμένη πολιτιστική κουλτούρα, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτό που θέλουν οι εταιρείες να πουλάνε. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την μουσική μας παιδεία ως λαός.

Παρόλα αυτά υπάρχουν όμως αξιόλογοι μουσικοί με σημαντικές συνεργασίες, αλλά λίγες οι περιπτώσεις.. 

  1. Έχεις επιλέξει να εμφανίζεσαι κυρίως σε ταβέρνες με μουσική. Θα άντεχες να επιστρέψεις έτσι όπως είναι τα πράγματα, πίσω στη νύχτα με την σημερινή μορφή αυτών των μαγαζιών;

Έχω επιλέξει να δουλεύω σ’ αυτούς τους χώρους γιατί πλέον τραγουδώ αυτά που με εκφράζουν. Όχι δεν θα το άντεχα, στα σημερινά μαγαζιά της νύχτας μ’ αυτή τη μορφή ποιότητας δεν υπάρχει διασκέδαση… μόνο ένταση… 

  1. Πως ήταν ο κόσμος τότε και πως σήμερα, ακόμη και στα μαγαζιά που εσύ τραγουδάς;

Ο κόσμος πλέον λόγω της κρίσης που μας έχει αγγίξει όλους μας, συνδυάζει την έξοδό του με φαγητό και μουσική. Επιλέγει τους χώρους που προσφέρουν ποιότητα, έχει απαιτήσεις. Εξάλλου οι μέρες της δουλειάς στα διάφορα μουσικά πάλκα έχουν μειωθεί και μιλάμε μόνο για Παρασκευή – Σάββατο κι αυτό να δούμε πόσο θα αντέξει ακόμη. Όπως έλεγε κι ο μεγάλος Άκης Πάνου… άντε να περάσει η μέρα.

Back to top button
Close
Close