PeopleΓονείς & Παιδί

Μπήκε πρώτη στο Οικονομικό της ΑΣΟΕΕ, αλλά φεύγει για Αγγλία!

 

Με σύστημα, πρόγραμμα και διάβασμα, η Ξένια Δημητρακοπούλου έχει τη δυνατότητα να επιλέγει πραγματικά. Και επέλεξε… London School of Economics!

Κείμενο: Χρύσα Βασιλακοπούλου

Μπήκε πρώτη στο οικονομικό τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Πόσοι θα περίμεναν ότι θα μάζευε τις βαλίτσες της για Λονδίνο; Κι όμως, η αριστούχος Ξένια Δημητρακοπούλου, με 19.014 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και πρωτιά στους επιτυχόντες του τμήματος, ετοιμάζεται να φύγει εκτός Ελλάδας. Το London School of Economics την έκανε δεκτή, καθώς έδωσε εξετάσεις εκεί και πέτυχε.

Της Εριέτας Δανέζηksenia-proths

Η Ξένια Δημητρακοπούλου αποφοίτησε από την σχολή Μωραϊτη και παρά το ότι μπορούσε να δώσει εξετάσεις με το σύστημα ΙΒ προκειμένου να εισαχθεί απευθείας σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού, η ίδια αποφάσισε να δώσει πανελλαδικές και να κάνει ξεχωριστή προετοιμασία για ξένα πανεπιστήμια.

«Είμαι η πρώτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην σχολή Οικονομικών Επιστημών. Με έχουν δεχθεί και στο LSE. Eίχα δώσει κάποιες αγγλικές εξετάσεις λέγονται “A Level” και είναι οι αντίστοιχες αγγλικές πανελλήνιες», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” η Ξένια. Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θα αναρωτηθούν πώς γίνεται να αριστεύσεις και να εισαχθείς παράλληλα σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Για την Ξένια όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικό. Παρόλα αυτά όπως λέει: «Ήμουν σε μία κατεύθυνση που για εμένα ήταν εύκολο να την ακολουθήσω. Εγώ με τα Μαθηματικά ασχολούμαι πολλά χρόνια. Είχα συμμετάσχει και στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας όπου είχα πάρει δύο βραβεία. Συγκεκριμένα είχα πάρει χάλκινο μετάλλιο στον “Αρχιμήδη” στην Εθνική Ολυμπιάδα στην τρίτη γυμνασίου και στην δευτέρα λυκείου πάλι. Επειδή λοιπόν είχα αυτή την επαφή με τα Μαθηματικά, το να διαβάζω για τις πανελλήνιες που ήταν το κύριο μάθημα με τον συντελεστή δεν ήταν κάτι δύσκολο για μένα».

Ωστόσο όπως λέει, όποιος πει ότι δεν στερείσαι πράγματα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για τις εξετάσεις λέει ψέματα (επιτέλους, να τελειώνουμε με τον μύθο αυτών των 3 ωρών ημερήσιου διαβάσματος και της πρωτιάς).

«Πάντα στερείσαι. Δεν γίνεται να είσαι κάθε μέρα έξω και μετά να βγάλεις 19.000 μόρια. Είναι κλισέ, ακούγεται αστείο αλλά το “έχω πρόγραμμα” ισχύει. Δεν έκανα σε όλα τα μαθήματα φροντιστήριο. Για το μάθημα της Οικονομικής Θεωρίας προετοιμάστηκα μόνη μου». Ωστόσο παρά την προσπάθειά της στην Ελλάδα η Ξένια τονίζει πως εξαρχής ο στόχος ήταν η Αγγλία «γιατί το επίπεδο των πανεπιστημίων είναι τελείως διαφορετικό και επίσης μου δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσω κάτι το οποίο θέλω περισσότερο καθώς είναι μία σχολή που συνδυάζει μαθηματικά και οικονομικά».

Τέλος τονίζει πως στο εξωτερικό οι ευκαιρίες που θα τις δοθούν από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης είναι σαφώς περισσότερες και σε αυτό βοηθούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Σε ωθούν τα ίδια, σου δίνουν τα καλοκαίρια δυνατότητες να κάνεις internships και πραγματικά υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό πρέπει να το κυνηγήσεις εσύ και να προσπαθήσεις και ίσως να τα καταφέρεις ενώ εκεί είναι θεσμοθετημένο, έχεις βοήθεια».

Back to top button
Close
Close