Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας

Για τη μεγάλη αλλαγή του ψηφιακού κτηματολογίου τοποθετήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πήρα τον λόγο για να επισημάνω το οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό αποτύπωμα του κτηματολογίου. Να συνδέσω τις αλλαγές που αυτό επιφέρει με το συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας μας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Είμαστε, ουσιαστικά, το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα, μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει. Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει, επιτέλους, κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο το τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη, και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη, αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη του για την απώλεια των δύο ανθρώπων εξαιτίας της φωτιάς στην Κορινθία.

Τα οφέλη του κτηματολογίου
«Tα οφέλη του κτηματολογίου είναι πολλά: στην οικονομία -διευκολύνοντας νέες επενδύσεις-, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον -θα σταματήσει τις καταπατήσεις-, αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου, μαζί με αυτά της Πολεοδομίας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι. Έτσι, με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει το κατάλληλο σημείο για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ό,τι υποσχέθηκε το κάνει πράξη»
Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως το gov.gr, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος και το μετρό Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει και η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ό,τι υποσχέθηκε το κάνει πράξη. Απαντώντας, στη συνέχεια, στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που επιχείρησε να διακόψει τη συζήτηση, είπε: «Δεν σας ακούω. Φωνάξτε πιο δυνατά. Η αντιπολίτευση θέλει μια μίζερη Ελλάδα. Η χώρα όμως αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται πως ό,τι είπαμε το κάνουμε πράξη. Κάντε κι εσείς ό,τι απαιτούν οι καιροί και υπερψηφίστε το νομοσχέδιο προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το κτηματολόγιο
«Η πατρίδα μας το 2025 θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

«Η Ελλάδα ήταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει, γιατί ναι, το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο το τι ανήκει στο κράτος και τι ανήκει στον πολίτη, και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη, αλλά και τις ατομικές συναλλαγές, κι όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», τίθεται σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας.

Με το νομοσχέδιο:

-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ολοκλήρωση ένταξης των υπό κτηματογράφηση περιοχών στο λειτουργούν Κτηματολόγιο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας και ζητήματα σχετικά με τη διεκπεραίωση της κτηματογράφησης εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου.

-Παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων κυριότητας ατελώς από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού σε διαδικασία κτηματογράφησης και παρέχεται η δυνατότητα στους αναδόχους της κτηματογράφησης να διενεργούν τις εργασίες που είχαν αναληφθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί και κατόπιν της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου με τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων.

-Θεσπίζεται νέα διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου, εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων, το περιεχόμενο αυτής και την κοινοποίησή της.

-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα που παρέχεται σε κάθε επηρεαζόμενο δικαιούχο ή συνδικαιούχο εμπράγματου δικαιώματος να συναινέσει ψηφιακά στην αίτηση διόρθωσης ή να υποβάλει αιτιολογημένες αντιρρήσεις, καθορίζεται η διαδικασία για την έκδοση απόφασης ενσωμάτωσης των μεταβολών στα κτηματολογικά διαγράμματα και βιβλία της βάσης δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς και η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά της εν λόγω απόφασης με προσφυγή ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή, και ορίζεται ότι, έως ότου ορισθεί Κτηματολογικός Δικαστής, οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της περιφέρειας του αρμόδιου κτηματολογικού γραφείου, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

-Προβλέπεται η δημιουργία «Μητρώου Πιστοποιημένων Μηχανικών Κτηματολογίου» στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ορίζονται τα ελάχιστα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί για να ενταχθούν στο εν λόγω μητρώο, και καθορίζεται η διαδικασία πιστοποίησής τους.

-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την ανάθεση σε Πιστοποιημένους Μηχανικούς αιτήσεων προς κρίση κατόπιν υποβολής εμπρόθεσμων αιτιολογημένων αντιρρήσεων ή υπέρβασης της απόκλισης εμβαδού.

-Παρέχεται η δυνατότητα στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να κάνει χρήση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη της διαδικασίας νομικού ελέγχου πράξεων του Κτηματολογίου.

-Εισάγεται, εξ άλλου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» επί εικοσιτετράωρης βάσης.

-Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών και, σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, παρέχεται το δικαίωμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων δυνάμει δημόσιου εγγράφου, να ζητούν τη διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών.

-Είναι δυνατό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», να παραχωρείται κατά κυριότητα το αρχείο των υποθηκοφυλακείων της Επικράτειας που έχει παραδοθεί στο Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και έχει ψηφιοποιηθεί, και να παραδίδεται στον δήμο της τοποθεσίας του αρχείου.

-Καθορίζονται, εκ νέου, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στην κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας των πολιτών, όπως και η διαδικασία αποστολής δημοσίων εγγράφων που έχουν εκδοθεί χωρίς αίτησή του.

Back to top button
Close
Close