Τρίκαλα

Με μεγάλη επιτυχία το Καραγκούνικο Πανηγύρι στο Πάρκο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα

Το Μεγάλο Καραγκούνικο Πανηγύρι διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά στον ονειρεμένο χώρο, το Πάρκο Ματσόπουλου. Η φετινή διοργάνωση επισφράγισε τον θεσμικό χαρακτήρα της ετήσιας κεντρικής εκδήλωσης της Ένωσης Καραγκούνηδων Ν. Τρικάλων και καθιέρωσε την πολιτισμική ώσμωση χιλιάδων θεατών από ολόκληρη τη Θεσσαλία με τους καραγκούνικους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους και φορείς του Ν. Τρικάλων, με τους συλλόγους του κάμπου καθώς και με τους προσκεκλημένους καραγκούνικους συλλόγους από άλλες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της αναβίωσης του Μεγάλου Καραγκούνικου Πανηγυριού, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους εξαιρετικούς εκατοντάδες χορευτές και χορεύτριες με τις περίτεχνες και πατροπαράδοτες φορεσιές τους και να βιώσουν μπροστά στα μάτια τους πολλά από τα έθιμα των Καραγκούνηδων που αφορούν στο παραδοσιακό πανηγύρι και στη ζωή των Καραγκούνηδων. Εντυπωσίασαν οι αναπαραστάσεις και τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν από τους συλλόγους με προσεγμένους αλλά και αυθόρμητους καραγκούνικους διαλόγους σε ένα σκηνικό περιβάλλον με παραδοσιακά και γνήσια εργαλεία και αντικείμενα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αναπαραστάσεις-δρώμενα, όπως, Η Δημοπρασία του Υψώματος στο όνομα του πολιούχου της κοινότητας, Η  δημοπρασία της Ελληνικής Σημαίας στον εορτασμό της Αναστάσεως του Χριστού, Οι χοροί στην πλατεία του χωριού, Τα πανηγύρια στα ξωκλήσια, Τα πανηγύρια στην Επανάσταση του 1821 και η προετοιμασία-διαδικασία μαγειρέματος του παραδοσιακού φαγητού των Καραγκούνηδων και του κάμπου που είναι το πρόβειο με μπλουγούρι σε καζάνια και ψητά αρνιά. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ελεύθερο λαϊκό γλέντι και φαγητό με μπλουγούρι και πρόβειο, που μαγειρεύτηκε επί τόπου από παραδοσιακούς μάγειρες, για όλον τον κόσμο, ενώ επιλεγμένοι μικροπωλητές που διέθεταν παραδοσιακά προϊόντα και είδη εμπλούτιζαν την παραδοσιακή πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Μεγάλου Καραγκούνικου Πανηγυριού της Ένωσης Καραγκούνηδων Ν.Τρικάλων νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση: Την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων που έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση καθώς και τον Δήμο Τρικκαίων που υποστήριξε τη διοργάνωση. Ευχαριστούμε επίσης τους πρωταγωνιστές της συνολικής εκδήλωσης που είναι τα Διοικητικά Συμβούλια, οι χοροδιδάσκαλοι, και οι χορευτές και οι χορεύτριες των συλλόγων, καθώς και οι συμμετέχοντες στις αναπαραστάσεις και στα δρώμενα της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε επίσης τα μέσα ενημέρωσης, που για άλλη μια φορά, συνεπή στο ραντεβού με την παράδοση και τον πολιτισμό, κάλυψαν την προβολή της συνολικής εκδήλωσης πολλαπλασιάζοντας έτσι τα κοινωνικοπολιτισμικά οφέλη.

Καθοριστική συμβολή, όμως, στην όλη προσπάθεια είχαν και οι δωρεές των χορηγών μας τους οποίους και ευχαριστούμεόλους θερμά. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε τους μεγάλους μας χορηγούς που είναι τα Σφαγεία Οιχαλίας Φασούλας και Ντούφας, τα Μάρμαρα ΦΑΛΤΑΚΑΣ, η Φέτα Θεσσαλία Υφαντής και ο Διευθυντής της κ. Κοκκινίδης, το εργοστάσιο κουφωμάτων Γρατσάνης, τα κρεοπωλεία Καλλιάγρα, το συνεργείο αυτοκινήτων Μέμηλα-Λέφα, η ThessalyGas και η KotoulasENERGY, οι Μύλοι Καραγιώργου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες GeoGreen, τα ανταλλακτικά Χριστάκος, τα γεωργικά μηχανήματα Πολύζος, τα ελαστικά Σταυράκης και η Ξυλεία Κόκκαλη Ιωάννη.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά την etrikala για τη συνεχή υποστήριξη κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της εκδήλωσης.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ 2024

 

Back to top button
Close
Close