Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στον Ασπροπόταμο : Το πέρασμα από τα ορεινά μονοπάτια στους δρόμους της ανάπτυξης(pics)
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι κτηνοτρόφοι της χώρας αυτή την εποχή μετακινούν τα κοπάδια τους από τους χειμερινούς στους θερινούς βοσκότοπους. Η πρακτική αυτή έχει σημείο αναφοράς την παράδοση, τον λαϊκό πολιτισμό και την κοινωνική συγκρότηση των ορεινών κοινοτήτων.
Η πολύχρονη εμπειρία των κτηνοτρόφων είναι εξαιρετικά πλούσια σε γνώσεις και πρακτικές που έχουν σχέση με την καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, όπως επίσης και την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Παρά, λοιπόν, αυτή την πλούσια πολιτισμική και κοινωνική παρακαταθήκη, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν συντονίσει συστηματικές προσπάθειες μέχρι τώρα, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί προς όφελος των εμπλεκομένων και της χώρας γενικότερα.
Μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ξεκίνησε το 2012 για τη δημιουργία ενός δικτύου, με στόχο την προώθηση και την προβολή αυτής της δραστηριότητας. Στο σχήμα αυτό, εκτός από τους κτηνοτρόφους, συμμετέχουν και διάφορες άλλες ειδικότητες, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τον τομέα. Η έρευνα, η διάσωση, όπως και η ανάδειξη αυτής της κουλτούρας είναι σαφές ότι αποτελούν ζητήματα στα οποία εμπλέκεται άμεσα και η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, όπως εξηγεί ο Θοδωρής Σδρούλιας, αντιπρόεδρος του δικτύου. «Αυτό το πολιτισμικό –και όχι μόνο– γεγονός που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από χιλιάδες κτηνοτρόφους αποτελεί μία σημαντική πηγή πλούτου, γνώσης, επιχειρηματικότητας και άλλων εργαλείων που, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ο όρος “μετακινούμενη κτηνοτροφία” εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2017. Παράλληλα, εμείς, ως φορέας, συντάξαμε φάκελο υποψηφιότητας προς την επιτροπή της σύμβασης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο οποίος θα εξεταστεί τον Νοέμβριο του 2019».