Μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για την ίδρυση Παιδοχειρουργικής Κλινικής.
Tο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μελετά την ίδρυση Παιδοχειρουργικής Κλινικής. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η διοίκηση των Νοσοκομείων της Λάρισας από την αρχή είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τις ανάγκες των παιδιών και νεογνών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα.Από το καλοκαίρι του 2016 και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί η βρεφική – νεογνική χειρουργική δραστηριότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, περιστατικά που μέχρι πρότινος έφευγαν για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.
Με δεδομένη την εμπειρία αυτή, η διοίκηση αποφάσισε να διερευνήσει την δυνατότητα λειτουργίας Παιδοχειρουργικής κλινικής, η οποία υπάρχει στον Οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αλλά ουδέποτε αναπτύχθηκε. Στο πλαίσιο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία μελετά τους διαθέσιμους χώρους και την δυνατότητα δημιουργίας παιδοχειρουργικής κλινικής, χειρουργείου Νεογνών, αναβάθμισης της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Παίδων με πρόσληψη δύο παιδοαναισθησιολόγων, ενώ στην πρόταση αναμόρφωσης του Οργανισμού του Πανεπιστημιακού, η διοίκηση πρότεινε την δημιουργία αυτοτελούς Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Με την ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών η Θεσσαλία θα καταστεί τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά, σημείο αναφοράς και σημαντικός πόλος σε εθνικό επίπεδο.
Είναι φανερό ότι η δημιουργία νέας παιδοχειρουργικής κλινικής τριτοβάθμιου επιπέδου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την συρρίκνωση του Γ.Ν.Λ. Λάρισας.
Αντίθετα, η παρούσα διοίκηση με την στήριξη της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας στήριξε το ΓΝΛ έμπρακτα, με νέες προσλήψεις, μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, κυρίως στον χειρουργικό τομέα μεταφέροντας δραστηριότητες κλινικών όπως αγγειοχειρουργικής, νευροχειρουργικής, ΩΡΛ. Επίσης μετακινήθηκαν στο ΓΝΛ δερματολόγος, εξασφαλίστηκε γαστρεντερολόγος, ενώ επίκειται η επίσημη τοποθέτηση της νευρολόγου, η οποία μετακινήθηκε από το 2017 και υποστηρίζει την ΜΕΘ του ΓΝΛ, κ.ά. Επίσης με απόφαση της διοίκησης διατέθηκαν στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την σύνταξη μελετών για τα ΤΕΠ (ολοκληρώθηκε), συντάσσεται μελέτη για την αναβάθμιση της Ογκολογικής Μονάδας του ΓΝΛ, καθώς και άλλες μικρότερες μελέτες.
Κατόπιν τούτων, καμία απόφαση δεν λήφθηκε για μετακίνηση κλινικής, όσο κι αν επιμένουν κάποιοι. Η διοίκηση των Νοσοκομείων στηρίζει έμπρακτα την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ακριβώς διότι η πόλη και η Θεσσαλία έχει ανάγκη ένα στιβαρό δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο καλύπτει σημαντικές ανάγκες.
Πόσο μάλλον όταν επίκειται ο διαχωρισμός των Νοσοκομείων που έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».