Τρίκαλα

Μαζική Διαμαρτυρία Κατοίκων στην Πίνδο: “Όχι στην Κατασκευή Υδροηλεκτρικού στον Ασπροπόταμο”**

ΠΣήμερα, στην περιοχή του Ασπροποτάμου στην Πίνδο, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους.


Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, με κύριο μήνυμα την προστασία του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Οι διαδηλωτές, αποτελούμενοι από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα αλλοιώσει το οικοσύστημα του Ασπροποτάμου, απειλώντας σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στα υδάτινα αποθέματα και τη φυσική ροή των ποταμών, καθώς και στις πιθανές συνέπειες για τον τουρισμό, που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για την περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως η τοπική οικονομία βασίζεται στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του οικολογικού χαρακτήρα της Πίνδου, γεγονός που καθιστά το έργο ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου. Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία πριν από την έγκριση του έργου και απαίτησαν άμεση επανεξέταση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δήλωσε: “Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Το υδροηλεκτρικό αυτό έργο δεν προσφέρει τίποτα στην κοινότητά μας, ενώ οι καταστροφές που θα προκαλέσει θα είναι ανεπανόρθωτες”.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές υπερασπίζονται το έργο, τονίζοντας πως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν ανυποχώρητοι, ζητώντας βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που θα συνδυάζουν την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε ειρηνικά, ενώ οι κάτοικοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ακυρωθεί η κατασκευή του έργου.

Back to top button
Close
Close