Μήνυμα του Διευθ. ΠΕ Τρικάλων για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Γερμανούς
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Δρ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΡΙΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Ογδόντα χρόνια μνήμης και τιμής από την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά από περίπου τριάμισι χρόνια εχθρικής κατοχής, τα εναπομείναντα γερμανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην πόλη των Τρικάλων και τις γύρω περιοχές αποχώρησαν οριστικά στις 18 Οκτωβρίου 1944.
Η απελευθέρωση της πόλης μας αποτέλεσε μέρος των ευρύτερων διεργασιών που οδήγησαν στην αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Ελλάδα, καθώς οι Σύμμαχοι προχωρούσαν σε αντεπίθεση κατά των ναζιστικών στρατευμάτων.
Στον αγώνα συμμετείχαν ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις και πρωτοστάτησαν χιλιάδες εργάτες, αγρότες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μαθητές, φοιτητές ,φωτεινό παράδειγμα, ενισχύοντας έτσι τον αγώνα μετά από χρόνια κατοχής.
Η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την πόλη αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός στην πορεία προς την πλήρη αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και στη στήριξη της αντίστασης κατά των κατακτητών.
Ένα καθοριστικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας που συνέβαλε στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας της περιοχής κι επηρέασε τη σημασία του αντιστασιακού κινήματος στην Ελλάδα με επιπτώσεις στην ευρύτερη ελληνική πολιτική σκηνή.
Η τοπική ιστορία είναι αυτή που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν την πολιτιστική και ιστορική τους κληρονομιά, ενισχύοντας έτσι την κοινή τους ταυτότητα.
Οι νέες γενιές, μέσω της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία, αποκτούν γνώση για τον τόπο τους, τις παραδόσεις και τα γεγονότα που έχουν διαμορφώσει την κοινωνία.
Μνημεία, προτομές, γλυπτά, αφηγήσεις γεγονότων σε κάθε σημείο της πόλης συνθέτουν και αποτυπώνουν την εικόνα εκείνης της περιόδου.
Η απελευθέρωση των Τρικάλων εντάσσεται σε μια σειρά γεγονότων που καθόρισαν τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας, διαμορφώνοντας τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής.
Μέσα από το μεγαλείο της ψυχής των απελευθερωτών εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε προκειμένου με μεγαλύτερη ωριμότητα και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.