Ειδήσεις

Μέτρα για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ στη ΔΕΘ

Με το πράσινο φως να δίνεται από τις Βρυξέλλες για ένα “άνοιγμα” δαπανών στα 400 εκατομμύρια ευρώ για το 2025, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση με ένα ελαφρώς… βαρύτερο καλάθι παροχών.

Η απόφαση ωστόσο για την στήριξη των γιατρών είχε ήδη ληφθεί, καθώς οι ρωγμές στο ΕΣΥ μετά τον κορονοιό είναι εμφανείς, και εκφράζονται τόσο μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς. Οι αντιδράσεις άλλωστε των εργαζομένων κατέδειξαν το πρόβλημα των ελλείψεων κατά την διάρκεια των επισκέψεων του Αδωνι Γεωργιάδη το καλοκαίρι στα νοσοκομεία των νησιών, την ώρα που οι προκηρύξεις για μερικές θέσεις παθολόγων απέβαιναν άκαρπες, φθάνοντας τις σχέσεις του υπουργείου Υγείας και των ιατρικών συλλόγων στα άκρα.

Αν και εδώ και δύο χρόνια γίνεται μία προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης των γιατρών, με αυξήσεις στους μισθούς αλλά και των εφημεριών, εντούτοις οι απολαβές τους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα που οι ανάγκες στο ΕΣΥ γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, λόγω των ελλείψεων, τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε νοσηλευτές.

Ο κύβος πάντως έχει ήδη ριφθεί για μία περαιτέρω βοήθεια στους γιατρούς του ΕΣΥ, η οποία θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών στο ΑΣΕΠ, ώστε να τρέχουν πιο γρήγορα οι προσλήψεις για την στελέχωση των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, αρωγός στην προσπάθεια ανάταξης του ΕΣΥ στέκεται και το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αντλούνται πόροι για ανακαινίσεις νοσοκομείων αλλά και την δημιουργία νέων τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

https://www.thetoc.gr/

Back to top button
Close
Close