Τρίκαλα

Κ.Υ Πύλης: Δράση για την παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού

 Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου κλιμάκιο του Κ.Υ. Πύλης με επικεφαλή τον Συντονιστή Διευθυντή Γιάννη Κουτσονάσιο, τον Επιμελητή Γενικής Ιατρικής Σωτήρη Μητσιάδη, την μαία Στέλλα Κρουστάλη και την  Κοινωνική λειτουργό  Ξένια Νομικού μετέβησαν στο κέντρο της Πύλης, δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια  και απάντησαν σε ερωτήσεις  γυναικών αλλά και αντρών  για την συγκεκριμένη νόσο.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.  Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπου καρκίνου στις γυναίκες και πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση στη ζωή της.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό. Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της νόσου.  Στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων περιστατικών που αναφέρεται ετησίως  κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος μαστού αφορά και τους άντρες. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι σε ποσοστό <1% του συνόλου των καρκίνων του μαστού και 1% των καρκίνων στους άνδρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση στον ανδρικό πληθυσμό για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Άρα ο καρκίνος του μαστού αφορά όλους μας, γυναίκες και άντρες.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη, καθώς, αν εντοπιστεί η νόσος σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ η επιστήμη έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με την εξατομίκευση της θεραπείας.
Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση καθιστούν τον καρκίνο του μαστού μια ιάσιμη νόσο, ενώ αν η ασθένεια εντοπισθεί σε προχωρημένα στάδια τότε οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας μειώνονται αισθητά.
                                 Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Back to top button
Close
Close