UncategorizedΕπιχειρείν

Κώστας Καραδήμας ο έμπορος των ημερών αλλά και της Κυριακής του Πάσχα!

Συνήθως τα περασμένα χρόνια η  Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς και γλεντιού και αναμφίβολα είναι η χαρά του ψήστη.Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε έχει  αλλάξει φέτος πρωτίστως την διάθεση αλλά και τις συνήθειες ωστόσο  οι περισσότεροι έστω και περιορισμένα θα γιορτάσουν τηρώντας το έθιμο που θέλει το αρνί στη σούβλα. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θα προτιμήσουν τη λύση του μπάρμπεκιου αντί οβελία. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι να πετύχουμε γευστικό αλλά και υγιεινό ψήσιμο ανάβοντας την φωτιά με τα κατάλληλα κάρβουνα…..Γα τα Τρίκαλα ένας διαχρονικός επαγγελματίας δεύτερης γενιάς κρατάει σταθερά την επιχείρηση του πατέρα του ενεργά εδώ και 20 χρόνια προσφέροντας ίσως τα “καλύτερα” κάρβουνα της Τρικαλινής αγοράς. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν για τις ανάγκες της δημιουργίας πλατείας του δήμου στο ξεκίνημα της οδού Καλαμπάκας και Παπαστάθη μετακόμισε στην γωνία του Τρικαίογλου, των οδών Πίνδου και Ηπείρου σε ένα “παλιό” κτίσμα το οποίο μέχρι τότε φιλοξένησε κατά καιρούς, μίνι μάρκετ, ταβέρνα αλλά και βίντεο club.Σήμερα ο Κώστας Καραδήμας με καταγωγή από την Κρανιά Ασπροποτάμου γιος του αείμνηστου Τάκη, συνεχίζει ανοδικά να εμπορεύεται κάρβουνα εξαιρετικής ποιότητας και να τροφοδοτεί καταστήματα εστίασης και νοικοκυριά σε όλα τα Τρίκαλα . Όπως και οι άλλες οι δουλειές έτσι και αυτήν  βιώνει την κρίση του κορονοϊού η οποία έχει ένα μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σε όλο τον κλάδο .Ακόμη και αυτές τις ημέρες που λίγο πολύ όλοι θα ψήσουν η ζήτηση είναι σαφώς περιορισμένη. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός  ανθρώπων που μετά σημερινά δεδομένα την ημέρα του Πάσχα θα προτιμήσει να ψήσει  τον οβελία στον φούρνο με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να περιορίζει την ζήτηση του προϊόντος. Παρόλα αυτά οι κλασικοί ψήστες θα δοκιμάσουν και πάλι τις δυνατότητες του στο ψήσιμο του αρνιού και σπεύδουν να προμηθευτούν την κύρια πηγή της θράκας …

Άναμμα φωτιάς

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα του είδους Κωστάκη Λάμπρου , εάν πρόκειται να ψήσουμε σε σχάρα τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι, σε 2-3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι.

karvouna-psisimo-1.jpg

Σε 20΄ λεπτά η φωτιά είναι έτοιμη, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Στήσιμο φωτιάς για οβελία

Όταν θέλουμε να ψήσουμε αρνί ή κοντοσούβλι τότε απλώνουμε τα κάρβουνα κατά μήκος της ψησταριάς και πάλη με τον ίδιο τρόπο βάζοντας βαμβάκι με οινόπνευμα στην κορυφή σε περισσότερα σημεία αυτή τη φορά. Ανάβουμε το βαμβάκι με το οινόπνευμα φωτιά και σε 20΄ λεπτά περίπου είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.

karvouna-psisimo-3.jpg

Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα από την κορυφή προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.  Σημείωση: όταν ψήνουμε σε σούβλα προσέχουμε η φωτιά να μην είναι κάτω από το ψητό μας αλλά στο πλάι έτσι δεν θα πέφτει το λίπος πάνω στην φωτιά, με τα γνωστά επακόλουθα (καπνός, φωτιά).

Ελέγχοντας την Θερμοκρασία ψησίματος

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα.

 

Back to top button
Close
Close