Cooking ideas

Κέικ αμυγδάλου με γλάσο βύσσινο,από τον σεφ Κωνσταντίνο Ζυγουράκη

Κέικ αμυγδάλου με γλάσο βύσσινο


Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα 22εκ.
200gr Ζάχαρη
190gr Γιαούρτι
190gr Αλεύρι
150gr Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100ml Γάλα
75gr Αλεύρι αμυγδάλου
15gr Baking powder
7gr Εκχύλισμα αμυγδάλου
3gr Αλάτι
3 Αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1 Λεμόνι, το ξύσμα του
Βούτυρο, για την προετοιμασία της φόρμας
Για το γλάσο βύσσινο
300gr Βύσσινα, χωρίς τα υγρά τους
80ml Υγρό από τα βύσσινα
40gr Ζάχαρη
8gr Κορν φλάουερ
Μερίδες: 10-12
Βαθμός δυσκολίας: 2
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα

Chef Tip:
Για να κάνουμε αλεύρι αμυγδάλου απλώς βάζουμε στο μπλέντερ την ποσότητα των αμυγδάλων που θέλουμε, μέχρι να πάρουν την μορφή πούδρας. Αν πρόκειται για
μεγάλη ποσότητα τότε το κάνουμε σε δόσεις.
Εκτέλεση
1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις βάζοντας την σχάρα στην μέση.
Βουτυρώνουμε την φόρμα μας και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε
ξανά.
2) Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι, το baking powder, και το αλάτι.
Ρίχνουμε και το αλεύρι αμυγδάλου με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με την βοήθεια
μιας σπάτουλας σιλικόνης ή ένα κουτάλι.
3) Προσαρμόζουμε στο μίξερ το φτερό και ρίχνουμε στον κάδο την ζάχαρη με το βούτυρο
χτυπώντας για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει την μορφή κρέμας. Αν έχουμε
κοινό μίξερ χειρός το κάνουμε με τα κλασικά εξαρτήματα.
4) Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να
ενσωματωθεί το προηγούμενο πριν ρίξουμε το επόμενο. Στην συνέχεια προσθέτουμε το
εκχύλισμα αμυγδάλου και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
5) Παράλληλα σε ένα άλλο μικρότερο μπολ ρίχνουμε το γάλα με το γιαούρτι, ανακατεύοντας
το καλά με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5) Προσθέτουμε σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ την μισή ποσότητα των στερεών υλικών,
στην συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού και τέλος την υπόλοιπη ποσότητα από
τα στερεά υλικά. Χτυπάμε για 1 λεπτό ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
6) Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε την ζύμη μέσα στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει
από πριν.
7) Ψήνουμε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και να
βγαίνει εντελώς καθαρό.
8) Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
9) Για το γλάσο βύσσινο. Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια προς φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα το ζουμί από τα βύσσινα, την ζάχαρη και το κορν φλάουερ ανακατεύοντας
πολύ καλά με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη ή ενός κουταλιού. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε
για 3-4 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς το μείγμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε
τα βύσσινα αφήνοντας να κρυώσει πλήρως πριν το χρησιμοποιήσουμε.
10) Μόλις το κέικ σταθεροποιηθεί, περιχύνουμε με το γλάσο.
Μερικά tips ακόμη
Μπορούμε επίσης να το καλύψουμε με μεμβράνη και να το κρατήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ημέρες.

Σεφ Κωνσταντίνος Ζυγουράκης.

Back to top button
Close
Close