Η υφυπουργός Κ. Παπακώστα και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Σ. Αθηνών συζήτησαν για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας
Σε μια καίριας σημασίας συνάντηση σήμερα, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κατερίνα Πατσογιάννη, η Διευθύντρια Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Ασημίνα Γιολδάση, η Διευθύντρια Ερευνών και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Αικατερίνη Δρούγα και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Βερβεσός, συζήτησαν για την επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΔΣΑ, της ΓΓΙΑΔ και του ΚΕΘΙ, θέτοντας στο επίκεντρο την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Η απρόσκοπτη συνέχιση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες που υπέστησαν κακοποίηση, λαμβάνουν εξειδικευμένη νομική βοήθεια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναζητήσουν δικαιοσύνη και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, αφ’ ης στιγμής κυρωθεί, θα επιτρέψει στις γυναίκες θύματα βίας να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν νομικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και χωρίς να τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Η ανανέωση της συνεργασίας αυτής, έρχεται σε μια εποχή που οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους, ενισχύοντας την ανάγκη μιας συντονισμένης θεσμικής αντίδρασης για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.
Η υφυπουργός κ. Παπακώστα υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία αυτής της συνεργασίας, λέγοντας: «Οι γυναίκες που υφίστανται βία, είτε σωματική, είτε συναισθηματική, είτε ψυχολογική, είτε σεξουαλική πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα προστασίας ώστε να μπορούν ανεμπόδιστες, να σπάνε τη σιωπή προχωρώντας σε καταγγελία των κακοποιητών τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας κρίσιμος ανασταλτικός παράγοντας, που εμποδίζει τις γυναίκες θύματα βίας να καταγγείλουν είναι και το υψηλό για εκείνα, κόστος της νομικής εκπροσώπησης. Στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για να μιλήσουν όλο και περισσότερες γυναίκες για όσα βιώνουν και ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δημιουργούμε μια σανίδα σωτηρίας μέσω της δωρεάν νομικής βοήθειας για τις γυναίκες- θύματα βίας, ώστε καμία να μην αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση της στη δικαιοσύνη.».
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πατσογιάννη πρόσθεσε: «Ως Γενική Γραμματεία εργαζόμαστε καθημερινά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Ενέργειες σαν την σημερινή, με την ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον ΔΣΑ για την δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και με αυτό τον τρόπο θέλουμε να στείλουμε δημόσια το μήνυμα πως καμία γυναίκα δεν είναι αβοήθητη και είμαστε εδώ να το αποδεικνύουμε αυτό με πράξεις».
Η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου αυτού εν πρώτοις με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στη συνέχεια με τους Δικηγορικούς Συλλόγους σε όλη την επικράτεια, όπως έχει δρομολογηθεί, θα διασφαλίσει τη συνέχιση της νομικής υποστήριξης των θυμάτων από ένα ευρύ δίκτυο δικηγόρων, που θα χειρίζονται υποθέσεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προσφέροντας εξειδικευμένη νομική βοήθεια και διασφαλίζοντας όχι μόνο ότι κάθε γυναίκα είναι πλήρως ενημερωμένη για τα δικαιώματά της βάσει του ελληνικού και του ενωσιακού δικαίου, αλλά και ότι η οικονομική δυσπραγία δεν θα αποτελέσει ποτέ πρόσκομμα στην άρτια νομική εκπροσώπηση των γυναικών σε δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες αλλά και στην τιμώρηση των δραστών.