Η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα από τους Μύλους Καραγιώργου.
Υλικά
• 2 φλιτζάνια λάδι
• 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• Μισό φλιτζάνια κονιάκ
• Ξύσμα δύο πορτοκαλιών και μισό λεμονιού
• 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
• 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
• 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
• 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ – ΜΥΛΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ)
• 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
Σιρόπι
• 2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 1 και μισό φλιτζάνι μέλι
• 4 φλιτζάνια νερό
• Μισό λεμόνι
Εκτέλεση
• Ανακατεύουμε σε μία λεκάνη το λάδι, την ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
• Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκάλι και την ρίχνουμε στο μίγμα.
• Ανακατεύουμε με το σύρμα και ρίχνουμε στην συνέχεια το αλεύρι με το baking powder και το σιμιγδάλι.
• Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε απαλά όσο χρειάζεται για να αναμιχθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μία ζύμη μαλακή που όμως να μπορεί να πλάθεται.,
• Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε και χαράζουμε στην επιφάνεια
• με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι.
• Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο σας) μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Σιρόπι
• Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε τρία λεπτά ξαφρίζοντας τον αφρό.
• Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
• Βουτάμε τα μελομακάρονα αφήνοντας τα 1 λεπτό περίπου.
• Εάν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα βουτάμε και τα βγάζουμε σχεδόν αμέσως (περίπου 30 δευτερόλεπτα).
• Πασπαλίζουμε με καρύδι.
Μικρά μυστικά
• Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά με το αλεύρι, σταματάμε το ζύμωμα.
• Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και μαλακή.
• Απαραίτητο το σχέδιο στην επιφάνεια.
• Βοηθά στο σωστό μέλωμα.
• Το ελαιόλαδο μπορεί να αλλάξει με ηλιέλαιο ή μισό – μισό.
• Επίσης η δοσολογία των μπαχαρικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.