FaceLookMUST Read

Η οικογένεια Σαράντη τίμησε Τρικαλινούς μαχητές της ΕΛΔΥΚ- Ακολουθεί τιμητική εκδήλωση και μνημείο από τον Δήμο Τρικκαίων

Σε μια ιδιαίτερη και ιστορική εκδήλωση, τρεις Έλληνες Τρικαλινοί μαχητές του 1974, οι οποίοι πολέμησαν στην Κύπρο με την ΕΛΔΥΚ, τιμήθηκαν για τη συνεισφορά και τον ηρωισμό τους. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της επιχειρηματικής εκδήλωσης στη Λευκωσία, που διοργανώθηκε από την οικογένεια Σαράντη, ιδιοκτήτες του εργοστασίου χαλουμιού στην Κύπρο που εγκαινιάσθηκε πριν απο λίγες ημέρες ..

Οι διοργανωτές  τίμησαν  τους τρείς Τρικαλινούς βετεράνους, Σωτήρη Γκιάτα ,Σωτήρη Καρατάσο και Γιάννη Μόκκα οι οποίοι είναι μέλη του Συνδέσμου Πολεμιστών Νομού Τρικάλων, αναγνωρίζοντας την αυταπάρνησή τους κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του 1974.Βίντεο: ΕΛΔΥΚ και ΕΦ μάχονται κατά τουρκικών στρατευμάτων την Κύπρο το 1974 | DEFENCENET.gr | Έγκυρο και έγκαιρο

Οι τρεις μαχητές, που στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή, λαμβάνοντας μέρος στις δύσκολες μάχες που έδωσε η ΕΛΔΥΚ, αναγνωρίστηκαν για το θάρρος και την προσφορά τους προς τον ελληνισμό.

Σε μια συγκινητική στιγμή, η οικογένεια Σαράντη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την υπεράσπιση της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες στιγμές ενώνουν τον ελληνισμό της Ελλάδας και της Κύπρου. Η εκδήλωση έφερε στο προσκήνιο όχι μόνο την επιχειρηματική συνεργασία αλλά και την ιστορική μνήμη, καθώς οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μαρτυρίες των βετεράνων και να αναλογιστούν την ιστορική σημασία των γεγονότων του 1974.Τράπεζα Ἰδεῶν - ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974: Το χρονικό Μαχών! Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ, αλλά γέρνουν για να ξαποστάσουν

Οι τιμώμενοι μαχητές εκφράστηκαν με συγκίνηση για τη βράβευση, ευχαριστώντας την οικογένεια Σαράντη και όλους όσοι συνέβαλαν στην αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

Η εκδήλωση, συνδυάζοντας τον επιχειρηματικό και τον ιστορικό τομέα, υπενθύμισε την αδιάρρηκτη σύνδεση της Ελλάδας και της Κύπρου, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας αλλά και σε επίπεδο κοινών αγώνων και θυσιών για την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία.

Παράλληλα με τη βράβευση των τριών Τρικαλινών μαχητών του 1974 στη Λευκωσία, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, που παραβρέθηκε στην τελετή ,ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διοργανώσει τιμητική εκδήλωση στα Τρίκαλα, σε ένδειξη τιμής για τη συνεισφορά των ηρώων.

Η εκδήλωση αυτή θα αποτελεί φόρο τιμής όχι μόνο στους επιζώντες βετεράνους, αλλά και στους πεσόντες της ΕΛΔΥΚ, που πολέμησαν για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Δήμος Τρικκαίων προγραμματίζει τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στους πεσόντες μαχητές, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη τους και να τιμηθεί η θυσία τους για την πατρίδα. Ο Νίκος Σακκάς τόνισε ότι η συμβολή των Τρικαλινών μαχητών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής και εθνικής ιστορίας, και το μνημείο αυτό θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στις μελλοντικές γενιές.Ημερολόγιο ΕΛΔΥΚ 1974 | Διακόνημα

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τις οικογένειες των βετεράνων και των πεσόντων, ενώ θα προσφέρει μια ευκαιρία για αναστοχασμό γύρω από τις θυσίες και τα ιδανικά που υπερασπίστηκαν οι Έλληνες μαχητές στην Κύπρο.

ρεπορταζ trikalaidees

Back to top button
Close
Close