Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων

Με μεγάλη καθυστέρηση, ενάμιση και πλέον χρόνο, από τη θεσμοθέτηση του, τον Μάρτη του 2023 , ξεκίνησε αργόσυρτα, τον Σεπτέμβριο του 2024, ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος. Φυσικά , δεν είναι μόνο οι ρυθμοί υλοποίησης του που επισημαίνουν δραματική ολιγωρία, αλλά και οι όροι υλοποίησής του. Κατά τη διενέργεια ελέγχων και με την ολοκλήρωση τους καταρτίζονται εκθέσεις από τις ομάδες μηχανικών, καταλήγοντας σε πορίσματα που κοινοποιούνται , όπως οφείλουν στους Δήμους οι οποίοι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν, ώστε να παρέμβουν σε εκτεταμένες εργασίες όπως απαιτούνται, καθώς υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένοι. Είναι γνωστό ότι στο Δήμο Τρικκαίων το 45% των σχολικών κτιρίων έχουν κτισθεί από το 1875 μέχρι το 1985 δηλαδή ένα μέρος τους χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και το υπόλοιπο με τον αντισεισμικό του 1959, δηλαδή δραματικά αναντίστοιχα με τις επιστημονικές γνώσεις που υπάρχουν σε μια χώρα που κατατάσσεται 1η σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και 6η παγκόσμια. Αν στην παλαιότητα συνυπολογίσουμε την χρόνια υποσυντήρησή τους , την καταπόνηση τους από άλλους σεισμούς , κατανοούμε ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό και απολύτως επικίνδυνο για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
- Σε πόσα σχολεία έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος;
- Για πόσα από αυτά απαιτείται δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος;
- Τι μέτρα θα ληφθούν για να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση για την άμεση εκτέλεση των επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες;
Ερωτηση και για τα χρέη
Με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στην βουλή, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, προκειμένου να θεσμοθετηθεί το να μπορούν οι Δήμοι να διαγράφουν χρέη τα οποία έχουν συνάνθρωποί μας προς τους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης και που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν ,θεωρούμε ότι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής πρέπει να στηριχθεί η παραπάνω προσπάθεια με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Είναι αλήθεια ότι η αδυναμία πληρωμής προκύπτει από τη διαρκή κλοπή του κόπου των εργαζομένων προκειμένου να τον καρπώνονται οι λίγοι, από τους νόμους που έχει θεσμοθετήσει και η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ,οι οποίοι κάθε μέρα ρημάζουν όλο και παραπάνω το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα που οι μεγαλοοφειλέτες -που ήδη απολαμβάνουν αμέτρητες φοροαπαλλαγές-χρωστούν τεράστια ποσά, δεν γίνεται τίποτα για να εισπραχθούν, ενώ μέσα από την κείμενη νομοθεσία τους δίνεται και η δυνατότητα να αλλάζουν εν μια νυκτί ΑΦΜ και ονόματα εταιρειών, περικειμένου να μην δώσουν δεκάρα τσακιστή. Από την άλλη, ένας εργαζόμενος, ένας άνεργος ένας συμπολίτης μας ΑΜΕΑ που τα βγάζει δύσκολα πέρα , μπορεί να δει το λογαριασμό του υπό κατάσχεση, ακόμα και για χρέος 50 ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση οφειλετών προς τον Δήμο Τρικκαίων μέχρι τις 23/4/2025. Συγκεκριμένα: Εμφανίζονται 36.023 οφειλέτες που με τις προσαυξήσεις οφείλουν 33.995.000 ευρώ. Από αυτούς 90 με οφειλές από 50.000 ευρώ και πάνω οφείλουν 12.393.000 ευρώ από τους οποίους δεν εισπράττεται τίποτα ενώ από την άλλη 32.534 οφειλέτες από 10 ευρώ μέχρι και 1000 ευρώ οφείλουν 5.000.000 ευρώ. Από αυτή την κατηγορία οφειλετών κυρίως εισπράττονται από τον Δήμο περίπου 600.000 ευρώ κάθε χρόνο. Επιπρόσθετα , θα πρέπει να καταργηθεί και η απαράδεκτη τροπολογία που προβλέπει πειθαρχική δίωξη των αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων που δεν προχωρούν σε δέσμευση λογαριασμών πολιτών ,για οφειλές προς τον Δήμο. Ως Δήμος οφείλουμε να πάρουμε ανοιχτά θέση για τη διαγραφή και ελάφρυνση οφειλών προς τους Δήμους ,τις ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔΕ των δήμων , με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.. Ερωτάται η Δημοτική Αρχή πως τοποθετείται για το παραπάνω ζήτημα.
Γιώργος Καΐκης Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων