Η Ιερά και Χαριτόβρυτος Εικόνα της Παναγίας “Επισκέψεως” στην Θεσσαλονίκη
Εξέχουσα τιμή αποτελεί για την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, αλλά και για την ενορία Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων η μεταφορά στην Θεσσαλονίκη της Ιεράς και Χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας της επονομαζομένης «ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ». Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η εφέστιος εικόνα εξέρχεται προς προσκύνηση εκτός της ενορίας.
Το ιστορικό αυτό γεγονός συντελείται κατόπιν παρακλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου προς τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο να μεταφερθεί η Ιερά Εικόνα προς ευλογία και αγιασμό του φιλοχρίστου λαού της Θεσσαλονίκης επί εικοσαήμερο στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου προκειμένου να συνεορτασθεί κατά την εορτή της μνήμης Αυτού την 26η Οκτωβρίου 2016.
Η παράκληση αυτή του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου έγινε ασμένως ομοφώνως αποδεκτή από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μαζί με τον εφημέριο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γραδούλα θα την μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα.
Κατά την διάρκεια της εκεί παρουσίας της Ιεράς Εικόνος θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες με αποκορύφωμα την ιερά Λιτάνευση της Εικόνος στην πόλη της Θεσσαλονίκης την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, αλλά και την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, και συλλειτουργούντων των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και Αλβανίας κ. Αναστασίου, του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και άλλων κεκλημένων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Η πάνσεπτος και χαριτόβρυτος εφέστιος εικόνα της Παναγίας «Επισκέψεως» (διαστάσεων 1,20Χ,0,75 εκ.), η οποία φυλάσσεται στον ομώνυμο παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, είναι από τα ιερότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της πόλεως των Τρικάλων και γενικότερα της αγιοτόκου Θεσσαλικής γης. Η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας και πολλοί προσκυνητές συρρέουν από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως Ρώσοι και Σέρβοι.
Η Παναγία, με την επιβλητική της μορφή, εικονίζεται Βρεφοκρατούσα και επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία, αλλά μοναδική ίσως στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι έργο αρχών του 18ου αιώνα, κάποιοι δε λόγω των καθαρώς βυζαντινών χαρακτηριστικών της την αναγάγουν σε πολύ παλαιότερους χρόνους. Η Εικόνα προέρχεται από προϋπάρχοντα παλαιό βυζαντινό Ιερό Ναό, πάνω στον οποίο κτίσθηκε το 1867 ο σημερινός περικαλλής Ναός.
Φιλοτεχνήθηκε με ασήμι το 1896 μ. Χ. από τον φημισμένο τεχνίτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, που καταγόταν από το ορεινό Χαλίκι Ασπροποτάμου, και καλύπτεται ομοιόμορφα ολόκληρη η εικόνα, εκτός από τα επιβλητικά βυζαντινής τεχνοτροπίας πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού. Τα φωτοστέφανα είναι περίτεχνα με πυκνούς συμπλεκόμενους κλάδους.
Ενώπιον της εφεστίου εικόνος εψάλη στις 23 Αυγούστου 1881 η πανηγυρική ευχαριστήριος δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων, θαυμαστό και αυτό σημείο της Παναγίας, όπως και πολλά άλλα.
Κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού, στην εορτή των Εισοδίων, η Ιερά Εικόνα λιτανεύεται πανδήμως και με κάθε λαμπρότητα στην πόλη των Τρικάλων.