Η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη από την διαιτολόγο Βούλα Παλάτου
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Πρόσφατες έρευνες φέρνουν συνεχώς στο φώς στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν άμεσα να επηρεάσουν , αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της. Η προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και παθήσεις των αγγείων ξεκινάει από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής της μητέρας. Φροντίστε το παιδί σας φροντίζοντας και τον εαυτό σας. Η σωστή διατροφή επιπλέον βοηθάει τη μητέρα ώστε να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και έναν ευκολότερο τοκετό. Η δίαιτά σας πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε για δύο. Η υπερβολική αύξηση του βάρους θα κάνει και την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας πιο δύσκολο.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Είναι προτιμότερο να τρώτε στο πιάτο του φρούτου ανά δύο ώρες παρά να βάζετε το φαγητό σας στο κανονικό πιάτο δύο φορές την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δυσπεψία και οι καούρες, αλλά και η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Τρώτε ήρεμα χωρίς να βιάζεστε και μασάτε καλά την τροφή μέχρι να γίνει χυλός η κάθε μπουκιά. Σταματήστε το φαγητό με το πρώτο αίσθημα κορεσμού. Μην πίνετε νερό ή άλλα υγρά κατά την διάρκεια του γεύματός σας και αμέσως μετά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πίνετε άφθονα υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα της εγκυμοσύνης. Τρώτε φρέσκες τροφές της εποχής, φρεσκοκομμένες σαλάτες και φρούτα εάν είναι δυνατόν από βιολογικές καλλιέργειες. Μία τελευταία μελέτη με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. στην οποία συμμετείχαν 33 Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έδειξε ότι τα βιολογικά τρόφιμα έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα συμβατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (πχ Fe, Cu, Zh) και αντιοξειδωτικές ουσίες ως και κατά 40% στα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά και κατά 90% στο γάλα. Τα κατεψυγμένα και ακόμα περισσότερο τα κονσερβοποιημένα χάνουν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα) . Τρώτε τροφές με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, όπως για παράδειγμα ρύζι με τη φλούδα του, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, μαύρη ζάχαρη ή μέλι αντί για λευκή. Όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία μιας τροφής, τόσο πιο πλούσια είναι σε βιταμίνες και μέταλλα. Μουλιάστε στο νερό μερικές ώρες πριν τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια πριν τα χρησιμοποιήσετε στο γεύμα σας ή τα μαγειρέψετε. Με αυτή τη διαδικασία οι βιταμίνες και τα μέταλλα τους απορροφώνται καλύτερα και πιθανόν αυξάνονται και σε ποσότητα, ενώ ελαττώνεται η πιθανότητα το πίτουρο τους να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Προτιμάτε το άσπρο κρέας από το κόκκινο. Καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι. Τα λιπαρά οξέα τύπου Ω-3 που περιέχουν σε αφθονία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, της όρασης και γενικότερα του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου όπως επίσης και για μία υγιή εγκυμοσύνη. Ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά τα λιπαρά οξέα (προσιτά από οικονομικής άποψης και σχετικά ασφαλή όσων αφορά την επιβάρυνση με βαρέα μέταλλα) είναι οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
Τροφές κονσερβοποιημένες ή συντηρημένες με χημικά συντηρητικά. Την άσπρη ζάχαρη διότι προκαλεί κατανάλωση μετάλλων από τις αποθήκες του οργανισμού, μειώνει την άμυνα του οργανισμού, κουράζει το συκώτι και τέλος δρα ανασταλτικά σε απαραίτητες βιοχημικές μετατροπές στον οργανισμό. Τον καφέ, την Coca Cola και άλλα προϊόντα με ανθρακικό. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ευθύνεται για την γέννηση λιποβαρών εμβρύων. Την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται συστηματικά ευθύνεται για αποβολές, πρόωρο τοκετό, λιποβαρή έμβρυα ή μόνιμα προβλήματα στην υγεία του μωρού σωματικά και διανοητικά. Ωμά ή μισοψημένα κρέατα και σαλατικά όχι καλά πλυμένα – κίνδυνος τοξοπλάσμωσης αλλά και άλλων σοβαρών τροφοδηλητηριάσεων. Φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά – κίνδυνος σαλμονέλας. Ξένα μαλακά τυριά με λευκή επιδερμίδα (π.χ. Brie) και όσα έχουν μπλε γραμμώσεις (π.χ. Roquefort) και γενικότερα μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα – κίνδυνος τοξοπλάσμωσης – λιστερίαση. Οστρακοειδή – κίνδυνος δηλητηριάσεων.
Από τη διαιτολόγο Βούλα Παλατου