Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στις γυναίκες.
Η πηγή του κακού:
Η υπερβολική ή η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που μεγαλώνει στο σώμα και το πρόσωπο μιας γυναίκας ονομάζεται υπερτρίχωση. Βέβαια, όλες οι γυναίκες έχουν στο πρόσωπο και στο σώμα, αλλά αυτή η τρίχα είναι συνήθως πολύ λεπτή και ανοιχτόχρωμη. Η κύρια διαφορά μεταξύ της κανονικής τρίχας-χνούδι και της υπερτρίχωσης εντοπίζεται στην υφή. Η ανεπιθύμητη τρίχα που μεγαλώνει στο πρόσωπο μιας γυναίκας, τα χέρια, την πλάτη ή το στήθος είναι συνήθως χοντρή και σκουρόχρωμη. Το πρότυπο ανάπτυξης της υπερτρίχωσης είναι παρόμοιο με εκείνο της φυσιολογικής ανάπτυξης των τριχών των ανδρών.
Η υπερτρίχωση μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, η ορμονική ανισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε δασυτριχισμό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας.
Αιτίες
Οι γυναίκες αναπτύσσουν υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα και το πρόσωπο λόγω των υψηλότερων από τα κανονικά επίπεδα των ανδρικών ορμονών. Οι αρσενικές ορμόνες ονομάζονται ανδρογόνα, και περιλαμβάνουν την τεστοστερόνη. Όλες οι γυναίκες παράγουν ανδρογόνα, αλλά τα επίπεδα συνήθως παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ορισμένες ιατρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή υψηλών τιμών ανδρογόνων προκαλώντας την ανάπτυξη υπερβολικής τριχοφυΐας και άλλων ανεπιθύμητων αρσενικών χαρακτηριστικών, όπως η βαθιά φωνή.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή αιτία της υπερτρίχωσης. Οι καλοήθεις κύστεις που σχηματίζονται στις ωοθήκες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ορμονών, που οδηγεί σε ακανόνιστο έμμηνο κύκλο και μειωμένη γονιμότητα. Οι γυναίκες με PCOS συχνά έχουν μέτρια έως σοβαρή ακμή, τείνουν να είναι υπέρβαρες και μπορεί να είναι σε κίνδυνο για διαβήτη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH, 2011).
Άλλες μορφές ορμονικής ανισορροπίας που προκαλούν υπερτρίχωση είναι οι ακόλουθες διαταραχές λειτουργίας επινεφριδίων:
- Καρκίνος των επινεφριδίων
- Όγκοι των επινεφριδίων
- Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων
- Νόσος του Cushing
Τα επινεφρίδια βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ορμονών. Άτομα με συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων γεννιούνται χωρίς ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών. Εκείνοι με νόσο Cushing έχουν υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη μερικές φορές αποκαλείται ως «η ορμόνη του στρες». Όλες αυτές οι συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας παράγει ανδρογόνα.
Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε υπερβολική τριχοφυΐα εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα φάρμακα:
- Minoxidil
- Αναβολικά στεροειδή
- Τεστοστερόνη
- Κυκλοσπορίνη
Διάγνωση
Ο γιατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό κατά τη διάγνωση της υπερτρίχωσης. Συζητήστε τα φάρμακά σας για να τον βοηθήσετε να προσδιορίσει την αιτία της κατάστασής σας. Ο γιατρός σας θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών σας.
Υπέρηχος ή μαγνητικές τομογραφίες των ωοθηκών σας και των επινεφριδίων μπορεί να διεξαχθούν για να ελέγξουν την παρουσία όγκων ή κύστεων.
Θεραπεία
Μπορεί να χρειαστεί ιατρική θεραπεία εάν η υπερβολική τριχοφυΐα είναι ένα σύμπτωμα διαταραχών των επινεφριδίων ή του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η φαρμακευτική θεραπεία με τη μορφή φαρμάκων όπως είναι τα αντιανδρογόνα και τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών σας. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί επίσης να συρρικνώσουν τις κύστεις των ωοθηκών σας. Αυτά τα φάρμακα συνήθως λαμβάνονται ως μακροπρόθεσμη λύση για υπερτρίχωση. Θα διαπιστώσετε βελτίωση μετά από τρεις έως έξι μήνες της φαρμακευτικής θεραπείας.
Παράλληλα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει την κρέμα εφλορνιθίνηπροκειμένου να μειωθεί η αντιαισθητική τριχοφυΐα. Οι παρενέργειες της εφλορνιθίνης περιλαμβάνουν εξάνθημα και ερεθισμό του δέρματος.
Αν είστε υπέρβαρες, ο γιατρός σας πιθανώς να προτείνει να χάσετε βάρος για τη μείωση της ανάπτυξης της τριχοφυΐας. Η παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα σας παράγει και επεξεργάζεται τις ορμόνες. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να διορθώσει το επίπεδο των ανδρογόνων, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.
Αποτρίχωση
Η αποτρίχωση με laser και με ηλεκτρόλυση μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην εξάλειψη της ανεπιθύμητης τρίχας. Η αποτρίχωση με laser περιλαμβάνει τη χρήση συμπυκνωμένων ακτινών φωτός για να βλάψουν τα θυλάκια της τρίχας σας. Τα κατεστραμμένα θυλάκια δεν μπορούν να παράγουν εκ νέου τρίχα. Έπειτα, η ηλεκτρόλυση είναι η αφαίρεση της τρίχας μέσα από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Και οι δύο από αυτές τις μεθόδους μπορεί να είναι ακριβές, ενώ απαιτούν αρκετές συνεδρίες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.