Η έμφυλη βία επί τάπητος σε ημερίδα στη Λάρισα: 1373 γυναίκες την τελευταία πενταετία επωφελήθηκαν από τα κέντρα στήριξης
Η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία: Μετά τη λύση της σιωπής, τί;» που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας, μετά την αποκάλυψη περιστατικών και την αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έγιναν εισηγήσεις από ειδικούς, όπως πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ψυχολόγοι, στελέχη των μονάδων Ισότητας και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι ανέλυσαν τις διάφορες πτυχές του φαινομένου, ενώ παρουσίασαν και τρόπους για την περαιτέρω υποστήριξη των θυμάτων, την αποδόμηση των στερεοτύπων και την ενίσχυση των υπηρεσιών στήριξης.
Το κύριο μήνυμα της ημερίδας ήταν η ανάγκη για δράση και όχι απλώς για διάγγελμα, καθώς οι λύσεις του παρελθόντος και η σιωπή πλέον δεν αρκούν, ενώ απαιτείται συστηματική στήριξη και πρόληψη σε όλα τα επίπεδα.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τόνισε πως: «πρόκειται για ένα θέμα που η πολιτεία και οι κοινωνίες το αναδεικνύουν και οφείλουμε να τηρούμε την προβολή του κάθε μέρα. Μερικές φορές να μου επιτρέπετε να βάζω το καπέλο του καθηγητή. Το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ανθρώπου θεωρώ πως είναι η Ιλιάδα, διότι περιγράφει τον Αχιλλέα που σαν λάφυρο του πήραν την μνηστή του και θεώρησε ότι είναι πολύ κακό και μας δείχνει ότι αν κάποιος θέλει να διεκδικεί κάτι θα πρέπει να το διεκδικεί σε όλη του τη ζωή. Έτσι αυτά τα σοβαρά θέματα πρέπει να τα διεκδικούμε κάθε μέρα».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Εθελοντισμού, κ. Ανδριάνα Κομήτσα επισήμανε ότι: «η έμφυλη βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια μετά τον εγκλωβισμό από τον κορωνοϊό. Θεμέλιο της αντιμετώπισης και της πρόληψης του φαινομένου είναι η έγκαιρη εκπαίδευση που πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μένει αμέτοχη σε όλο αυτό, χρηματοδοτεί από το 2012 πέντε δημόσιες δομές στήριξης γυναικών, τρία κέντρα στήριξης σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα και δύο ξενώνες κακοποίησης γυναικών που φιλοξενούν και τα παιδιά τους και υπάρχουν σε Λάρισα και Βόλο. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο, από το 2010 έχουν καταγραφεί επισήμως 186 θύματα κακοποίησης γυναικών. Από όλα αυτά τα κέντρα έχουν επωφεληθεί 1373 γυναίκες την τελευταία πενταετία και 133 τρίτα πρόσωπα που έχουν καταφύγει για να βοηθήσουν οικεία τους πρόσωπα. Όλη η κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να φοβούνται και να μιλάνε για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα».