Lifestyle news

ΗΠΑ: Η αντικατάσταση του μπέικον με καρύδες ή φακές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας

Η αντικατάσταση του μπέικον με ξηρούς καρπούς ή φακές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 16%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τρία ιδρύματα της Μασαχουσέτης – Mass General Brigham, Χάρβαρντ και ΜΙΤ – διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, ιδίως σε επεξεργασμένες μορφές, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας καθώς και καρδιαγγειακών παθήσεων.Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεΐνης όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια ή τα ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 20%.Ο Ντάνιελ Γουάνγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές τείνουν να επικεντρώνονται στη μείωση των κινδύνων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, ενώ η γνωστική υγεία συζητείται λιγότερο συχνά, παρά το γεγονός ότι συνδέεται με αυτές τις ασθένειες.

«Ελπίζουμε τα αποτελέσματά μας να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη εξέταση της σχέσης μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου».

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ένα τέταρτο μιας μερίδας 85 γραμμαρίων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος – που αντιστοιχεί σε δύο φέτες μπέικον, μιάμιση φέτα μπολόνια ή ένα χοτ ντογκ – είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Για το πλαίσιο, η ημερήσια δόση των 85 γραμμαρίων αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την αυτοαναφερόμενη γνωστική έκπτωση των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν 16% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες (λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα).

Back to top button
Close
Close