ΕΦΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ :Η ψυχολόγος ,Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια..απαντά στα ερωτήματα μας!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ :Ψυχολόγος Γνωσιακή Συμπεριφοράς Ψυχοθεραπεύτρια NLP -Life coach
Γιατί σήμερα χρειαζόμαστε τον ψυχολόγο και πόσο απαραίτητος είναι ποια στη ζωή μας;
Ο ψυχολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του προβλήματος, την πηγή του και φυσικά στην θεραπεία του. Συνεπώς είναι εκείνος που μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από κάποιεςδυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές που του έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην καθημερινότητα του. Στις μέρες μας η καθημερινότητα δεν είναι πια εύκολη υπόθεση, ούτε δεδομένη, οπότε ησυμβολή ενός ειδικού είναι ενδεδειγμένη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να συμβουλευτούμε τον ψυχολόγο όταν το πρόβλημα έχει γίνει δυσβάστακτο. Καλό είναι να απευθυνθούμε σ’ αυτόν μόλις τοεντοπίσουμε. Έτσι θα βοηθηθούμε ακόμα περισσότερο.
Κ.Κεραμιδά πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από <κατάθλιψη>> ποια πιστεύεται ότι είναι τα αίτια που τη δημιουργούν ;
Η κατάθλιψη αποτελεί μια διαταραχή της διάθεσης. Τα άτομα, όταν βιώνουν κατάθλιψη, αποκτούν μία αρνητική εικόνα για τους εαυτούς τους. Πιστεύουν δηλαδή ότι είναι ανεπαρκείς, ανάξιοι, άχρηστοι. Επίσης βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία και δεν έχουν καμία ελπίδα. Για αυτά τα άτομα τίποτα δεν έχει νόημα και δεν μπορούν να νιώσουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση, αφού όλα δείχνουν μάταια.
Οι λόγοι είναι πολλοί: Γενετικοί παράγοντες, αν υπάρχει δηλαδή ιστορικό μέσα στην οικογένεια. Βιολογικοί, αν το άτομο πάσχει π.χ. από Πάρκινσον ή κάποια άλλη ασθένεια. Και φυσικά ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, αν για παράδειγμα το άτομο έχει βιώσει μία μεγάλη απώλεια, όπως ο θάνατος ενός κοντινού του ατόμου ή – κάτι προσφιλές σε εμάς – ένα κοινωνικό γεγονός όπως ηοικονομική ύφεση και η αναπροσαρμογή σε καινούργια δεδομένα. Αφού λοιπόν μιλάμε για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι φυσικό τόσα άτομα να βιώνουν κατάθλιψη αφού τα δεδομένα τηςζωής τους έχουν αλλάξει.
Και αν υπάρχουν τρόποι θεραπείας αυτού του συγχρόνου φαινόμενου που ονομάζεται <κατάθλιψη>> ;
Υπάρχουν πολλές σχολές ψυχοθεραπείας για την κατάθλιψη και καλό είναι ο ενδιαφερόμενος να ψάξει μέχρι να βρει αυτό που του ταιριάζει. Πάντως η θεραπευτική προσέγγιση της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείαςέχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής η πιο αποδοτική σε τέτοια θέματα. Σε πρώτο επίπεδο ο πάσχον θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποφύγει τις καταστροφολογικές σκέψεις και να ζει στο σήμερα και όχι στο χθες,γιατί πολλά άτομα με κατάθλιψη έχουν ενοχές ή έχουν μετανιώσει για πράξεις τους στο παρελθόν και έτσι νιώθουν απαξίωση. Το παρελθόν δεν μπορεί να διορθωθεί. Μπορεί όμως να διορθωθεί ο τρόπος πουβλέπουμε τα πράγματα. Ας προσπαθήσουμε να τα βλέπουμε απ’ την θετική τους πλευρά, όσο μπορούμε. Η θεραπεία της κατάθλιψης πάντως χρειάζεται την συμβολή ενός ψυχολόγου και ίσως καιφαρμακευτικής αγωγής.
Πώς μπορούμε να κάνουμε σήμερα την ψυχολογία ενός παιδιού καλύτερη;
Γνωρίζοντας ότι είναι τα μεγαλύτερα θύματα τις οικονομικής κρίσης και πως με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο κάτι που τα κάνει να φοβούνται την πραγματικότητα, να φοβούνται τη Ζωή τους να φοβούνται το μέλλον τους;
Ένα από τα πράγματα που δεν μας αφήνουν να λειτουργήσουμε όπως θα θέλαμε είναι το άγχος. Η συνεχόμενη απειλή δηλαδή ότι κάτι πρόκειται να συμβεί και δεν θα είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε.Αυτό το συναίσθημα μας γεμίζει με αγωνία. Θεμιτό θα ήταν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα όταν συμβαίνει, όχι πριν και με το φόβο ότι μπορεί να συμβεί. Κι αυτό γιατίόταν αγωνιούμε για κάτι μπορεί στο τέλος να μην είναι τόσο μεγάλο όσο εμείς φανταζόμαστε. Χρειάζεται λοιπόν, να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώθουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι τα ίδια θα έχουν ταεφόδια να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα τους παρουσιαστούν, όταν τους παρουσιαστούν. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να τους δώσουμε.
Σήμερα πολλοί άνθρωποι βιώνουν τον ψυχαναγκασμό πώς μπορεί να διαχειριστούν και ποια τα συμπτώματα αναγνώρισης του;
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και για την θεραπεία του χρειάζεται η συμβολή ψυχολόγου. Οι ιδεοληψίες είναι ανεπιθύμητες σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις οιοποίες εισβάλλουν απρόσκλητα και επίμονα στο μυαλό του πάσχοντα και εκείνος δεν μπορεί να τις διαχειριστεί. Οι ψυχαναγκασμοί είναι οι προσπάθειες των άνθρωποι με ΙΨΔ να εξουδετερώσουντο άγχος που τους προκαλούν οι ιδεοληψίες τους με διάφορες επαναληπτικές και επίμονες πράξεις ή συμπεριφορές.
Π.χ. Ο πάσχον πλένει συνέχεια τα χέρια του ή καθαρίζει με ώρες το σπίτι καθημερινά.
Η θεραπεία της διαταραχής δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού ο πάσχον χρειάζεται πρώτα να την καταλάβει και μετά – με την συμβολή του ειδικού – να την διαχειριστεί.
Κ. Κεραμιδά ζούμε σε μια εποχή που η άνθρωποι δύσκολα γελάνε ενώ τείνουν συχνά να μαλώνουν και να γκρινιάζουν μεταξύ τους χωρίς να έχουν άδικο πολλές φορές;
Συνήθως γκρινιάζουμε όταν δεν νιώθουμε καλά ή όταν δεν αντλούμε ικανοποίηση από την καθημερινότητα μας. Λόγω της οικονομικής ύφεσης αυτό συμβαίνει σχεδόν καθημερινά. Η γκρίνια δρα «ψυχοθεραπευτικά» στα άτομα που γκρινιάζουν γιατί είναι ένας τρόπος να εκτονώσουν την ένταση και την ψυχική τους φόρτιση και τα βοηθάει να ισορροπούν. Όταν τα πράγματα μένουν σ’ αυτό το επίπεδο είναι αποδεχτά. Όταν όμως τα άτομα έχουν εκρήξεις θυμού, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατί μπορεί να ξεφύγουν και να δημιουργηθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες, όπως βιαιοπραγίες, αυτοτραυματισμούς κλπ.
Το γέλιο είναι σίγουρα σημαντικό γιατί δρα θεραπευτικά αφού βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής ενδορφινών και άλλων ορμονών που προκαλούν ευφορία και ηρεμία.
Και κλείνοντας τη συνέντευξη μας ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σαν ψυχολόγος – θεραπεύτρια Γνωσιακης – Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης στους αναγνώστες του trikalaidees.gr
Καλό θα ήταν να ζούμε στο εδώ και τώρα. Να δεχόμαστε τις καταστάσεις όπως παρουσιάζονται -Ενσωματωμένη εικόνα 1όταν παρουσιάζονται – και να μην ανησυχούμε για το μέλλον, γιατί δεν είμαστε σε θέση ναγνωρίζουμε πως θα είναι αυτό και πολλές φορές η φαντασία παίζει πολλά παιχνίδια και όχι πάντα ευχάριστα. Να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά γιατί πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά τωνγεγονότων. Και να βγαίνουμε με τους φίλους μας και να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας μαζί τους. Θα διαπιστώσουμε έτσι ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι υπάρχουν και άλλοι με τα ίδιαπροβλήματα με εμάς που μπορούν να μας υποστηρίξουν.
Συντάκτης Κυριάκος Τσικορδάνος
KYRIAKOS TSIKORDANOS <k.tsikordanos@gmail.com>