Επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο της Astra Zeneca και οι Τρικαλινοί
Μειωμένη η προσέλευση στα Κέντρα Υγείας εμβολιασμών
Μέσα στην όλη κρίση της πανδημίας, το εμβόλιο της astra zeneca φαίνεται ότι προσθέτει προβληματισμούς στον πληθυσμό μετά τα περιστατικά θρομβώσεων αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη στα φαρμακεία σπεύδουν αρκετοί να αλλάξουν το ραντεβού τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν μέσα από ημερομηνίες ανάμεσα στους δύο εμβολιασμούς σε ποια εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να εμβολιαστούν μεν αλλά όχι με το εν λόγω εμβόλιο.
Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής στα Κέντρα Υγείας που εμβολιάζουν με AstraZeneca βέβαια, δεν αποτυπώνει την έντονη αμφισβήτηση όμως όπως διαπιστώνεται από την προσέλευση, κάποιοι επιλέγουν να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο ή να περιμένουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις.
Στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, την περασμένη εβδομάδα αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν πήγαν να εμβολιαστούν. Βέβαια, δεν ακυρώνουν το ραντεβού τους στις περισσότερες των περιπτώσεων, αποδίδοντας την ακύρωση στο φόβο, αλλά απλά δεν προσέρχονται. Από τα 120 ραντεβού που ρυθμίζονται ημερησίως, υπήρξαν μέρες που πήγαν κάτω από 100 άτομα να εμβολιαστούν.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου που εμβολιάζονται κατά πλειοψηφία Τρικαλινοί. Όπως τονίζει η μία εκ των δύο συντονιστριών του Εμβολιαστικού Κέντρου κα Αγλαΐα Θέμελη, πριν από δέκα μέρες περίπου κι όταν άρχισε η συζήτηση γύρω από τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, ένα όχι μικρό ποσοστό πολιτών που είχαν ρυθμίσει το ραντεβού τους δεν προσήλθε.
Στις επόμενες μέρες βέβαια, μειώθηκαν σημαντικά όσοι δεν αποφεύγουν τον εμβολιασμό με astra zeneca βλέποντας ότι είναι μηδαμινές οι εναλλακτικές που έχουν για άμεσο εμβολιασμό με άλλο σκεύασμα.
Σε ότι αφορά στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας , επίσης εμβολιάζει με Astra Zeneca από το εμβολιαστικό κέντρο όμως δεν ήθελαν να κάνουν κάποια σχετική εκτίμηση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες σε εμβολιαζόμενους στην περιοχή μας οι οποίες περιορίζονται κυρίως σε κακουχία και δεκατικό πυρετό, όπως και σε κάθε άλλο εμβόλιο βέβαια.
Έρχονται κι άλλα εμβόλια
Σε ότι αφορά στην οργάνωση και την διαδικασία του εμβολιασμού, το σύνολο των πολιτών κάνουν λόγο για άρτια εξυπηρέτησή τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα συντονιστικά όργανα για τον εμβολιασμό, στέκονται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή με σοβαρότητα αλλά και αυταπάρνηση για το κοινό καλό.
Κάπως έτσι, γιατροί και νοσηλευτές, έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά σε ότι αφορά τα πόστα εργασίας τους, μιας και όλοι προέρχονται από ιατρικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, αναλαμβάνοντας μια πρόσθετη υπηρεσία. Αυτό βέβαια θα ενταθεί σημαντικά, με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών μιας και μέσα στο μήνα αναμένονται επιπλέον σκευάσματα.
Ενδεικτικά για το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, στα μέσα του μήνα αναμένεται να ανοίξει κι άλλη γραμμή εμβολιασμού ενώ ο επιστημονικός διευθυντής – συντονιστής κ. Ιωάννης Μάντζιος αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι σε διάστημα επτά εβδομάδων στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας διενεργήθηκαν 3728 εμβολιασμοί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Της Ελένης Χολέβα