Τρίκαλα

Εντυπώσεις από την εκδρομή του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. στα Αμπελάκια – Κίσσαβο – Λάρισα

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν τα μέλη και οι φίλοι του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. που έλαβαν μέρος στην ημερήσια μορφωτική εκδρομή στην περιοχή του ΒΑ Κισσάβου (Μονή Αγίου Δημητρίου, Κόκκινο Νερό, Στόμιο) και τη Λάρισα (Διαχρονικό Μουσείο, Αρχαίο Θέατρο, Κέντρο) που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την περασμένη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Αφού καθ’ οδόν ενημερώθηκαν σχετικώς από το Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την ιστορία και τα μνημεία που θα επισκέπτονταν, οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν σχετικώς:

1) Πρώτα μετέβησαν στη Μονή του Αγίου Δημητρίου Στομίου στις πλαγιές του Κισσάβου για παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας. Από εκεί ψηλά είχαν την ευκαιρία να δουν τον απέραντο κάμπο της περιοχής των εκβολών του Πηνειού και πέραν αυτών. Η περιοχή του Στομίου είναι γεμάτη με περιποιημένα περιβόλια ακτινιδιών, ενώ οι πλαγιές του Κισσάβου είναι κατάφυτες από καστανιές κυρίως.

2) Εν συνεχεία μετέβησαν στο παραλιακό Κόκκινο Νερό, όπου περιπάτησαν στην παραλία και αγνάντεψαν το κυματισμένο Αιγαίο Πέλαγος.

3) Κατόπιν επισκέφτηκαν, έξω από το Κόκκινο Νερό,  τον αναδειχθέντα από την Εφορεία Λάρισας σταυρεπίστεγο βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα, έναν από τους πάμπολλους που είχαν ιδρυθεί στο Όρος των Κελλίων, όπως ονομαζόταν η Ανατολική πλευρά του Κισσάβου κατά την εποχή των Κομνηνών. Εκεί ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Θεόδωρο Νημά, ο οποίος ως συνεργάτης του αειμνήστου αρχαιολόγου –  καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκου Νικονάνου, κατά το 1972 είχε επιβλέψει στον καθαρισμό του εσωτερικού του ερειπωμένου ναού και του περιβάλλοντος χώρου από τα κατακρημνίσματα και την άγρια βλάστηση.

4) Μετά έκαναν μία στάση σε παραλιακή καφετέρια του Στομίου (Τζάγεζι) για καφέ.

5) Το μεσημέρι μετέβησαν στον κύριο προορισμό της εκδρομής, το ιστορικό χωριό Αμπελάκια, στη βόρεια πλευρά του Κισσάβου (Όσσας). Εκεί ξεναγήθηκαν στο καλώς διατηρούμενο περίφημο αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς. Μετά μετέβησαν στο πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο των Αμπελακίων, όπου ενημερώθηκαν σχετικώς από τον πρόεδρο του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και πρωτοστάτη στην ίδρυση του Μουσείου φιλόλογο κ. Ανδρέα Τσεργά. Μετά το πέρας των ξεναγήσεων, αργά το μεσημέρι, οι εκδρομείς γευμάτισαν σε ταβέρνα του χωριού απολαμβάνοντας τα καλομαγειρεμένα και πεντανόστημα φαγητά.

6) Το απόγευμα οι εκδρομείς του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. επισκέφτηκαν το επιβλητικό Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται έξω από την πόλη στη θέση Μεζούρλο. Για την ίδρυσή του ο Δήμος Λαρισαίων έχει παραχωρήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού έκταση 54 στρεμμάτων. Εκεί τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε λεπτομερώς η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Μουσείου κ. Σταυρούλα Σδρόλια. Οι επισκέπτες θαύμασαν τα πάμπολλα και με ιδιαίτερη φροντίδα τοποθετημένα θεματικά σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα (αγάλματα, κοσμήματα, αγγεία, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, βυζαντινές εικόνες και άλλα) στις ευρύχωρες αίθουσες του Μουσείου.

7) Τελευταίος σταθμός της εκδρομής ήταν η πόλη της Λάρισας. Εκεί επισκέφτηκαν το κέντρο της πόλης και το μεγάλο αρχαίο θέατρο, το οποίο οι Λαρισαίοι ανέδειξαν και  αξιοποίησαν γκρεμίζοντας ακόμα και πολυκατοικίες!

Το βράδυ οι εκδρομείς επέστρεψαν στα Τρίκαλα με άριστες εντυπώσεις, τόσο για τα μνημεία που επισκέφτηκαν, όσο και για τις φυσικές ομορφιές που απόλαυσαν.

Δ.Σ.

Παρέα εκδρομέων απολαμβάνει τον καφέ στην παραλία Στομίου.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων.

Μία μεγάλη παρέα κατά το γεύμα στα Αμπελάκια.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Back to top button
Close
Close