Τρίκαλα

Ειδική εκδήλωση για την παρασκευή λικέρ από κράνα στο 5ο ΚΑΠΗ Τρικάλων με καλεσμένο τον Χρήστο Κωνσταντό

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο 5ο ΚΑΠΗ Τρικάλων, με κεντρικό ομιλητή τον Χρήστο Κωνσταντό , πρώην εκπαιδευτικό και καταγόμενο από την Κρανιά Ασπροποτάμου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της παραδοσιακής μεθόδου παρασκευής λικέρ από κράνα, με πρώτη ύλη τα κράνα που συλλέγονται από τις κρανιές του βουνού.

Ο κ. Κωνσταντός , βαθιά συνδεδεμένος με τον τόπο του, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την ιστορία και τις γνώσεις του για τα κράνα, που θεωρούνται πολύτιμος καρπός της περιοχής, πλούσιος σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Κατά την ομιλία του, εξήγησε τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του λικέρ, από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των καρπών μέχρι τη ζύμωση και την παλαίωση του ποτού.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το προσωπικό του ΚΑΠΗ, αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους ηλικιωμένους να γνωρίσουν παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής και να μάθουν περισσότερα για τις φυσικές πηγές της περιοχής τους. Πέρα από την ομιλία, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το λικέρ που παρασκευάστηκε με τις τεχνικές που παρουσίασε ο κ. Κωνσταντός , ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολλαπλές χρήσεις του κράνου στην παραδοσιακή ιατρική.

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωηρή συζήτηση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ιστορίες και εμπειρίες από την προσωπική τους ζωή γύρω από την παραδοσιακή παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα, ενώ εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία που φέρνει τη φύση και την παράδοση πιο κοντά στους ανθρώπους της πόλης.

Back to top button
Close
Close