Ειδήσεις

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κατρακυλά στην 5η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – “Μάχη” στήθος με στήθος για Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Δούκα

Μια ρευστή και μεταβατική συνθήκη στο πολιτικό σύστημα αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 23%, ελαφρά πάνω από το 22% της προηγούμενης μέτρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7%, το ΠΑΣΟΚ στο 11.8%, ενώ το ΚΚΕ περνάει ξανά στην τέταρτη θέση με 8,1% απέναντι στο 6.9% της Ελληνικής Λύσης. Η Νίκη υποχωρεί στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας ελαφρά στο 3,7% και η Φωνή της Λογικής στο 3%. Για πρώτη φορά καταγράφει άνοδο το ΜέΡΑ25 στο 2,8%. Αυξάνονται, πάντως, και οι αναποφάσιστοι στο 10.7% και συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 13,4%. Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων δείχνουν τη ΝΔ να χάνει πρωτίστως προς τη Φωνή της Λογικής και το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κατρακυλά στην 5η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" στήθος με στήθος για Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Δούκα

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία αυτή τη φορά ξεπερνά οριακά το “ψυχολογικό” όριο του 30%, με 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στην πέμπτη θέση με 8,8%, το ΠΑΣΟΚ με 15,5% παραμένει η “δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση”, το ΚΚΕ είναι στην τρίτη θέση με 10,6%, η Ελληνική Λύση στην τέταρτη με 9%, η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 4,9%, η Νίκη στο 3,7% και η Φωνή της Λογικής στο 3,9%. Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ευνοεί κάπως τη Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 που δείχνουν να παίρνουν το όριο του 3%.

εκτιμηση
εκτιμηση 2

ΠΑΣΟΚ: Ντέρμπι για Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Δούκα

Όσον αφορά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η έρευνα δείχνει ότι στο σύνολο του δείγματος ένα ποσοστό 13,2% δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα, μια ελαφρά άνοδος σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία εκλογής προέδρου το 2021.

Καταρχάς η έρευνα μετρά τη δημοτικότητα των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. δηλαδή τις θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για αυτούς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στο σύνολο της εκλογικής επιρροής, με τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθεί και τρίτη την Άννα Διαμαντοπούλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται και στους ψηφοφόρους πάλι με δεύτερο τον Παύλο Γερουλάνο, με τον τελευταίο να προηγείται ως προς τη δημοτικότητα στην κατηγορία αυτών που σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

δημοτικότητες

Στην ερώτηση για το ποιον προτιμούν για πρόεδρο, έχουν ενδαφέρον οι διαφορετικοί συσχετισμοί ανάλογα με το είδος του συνόλου αναφοράς. Στο σύνολο της εκλογικής επιρροής βλέπουμε τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται ελαφρά της Άννας Διαμαντοπούλου και να ακολουθεί πολύ κοντά ο Χάρης Δούκας.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πολύ πιο σαφές και δεύτερος εδώ είναι ο Χάρης Δούκας. Και σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν δεύτερη έρχεται πάλι η Άννα Διαμαντοπούλου και τρίτος ο Χάρης Δούκας.

Ως προς την παράσταση νίκης ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα σε όλα τα δυνητικά “εκλογικά σώματα”, κυρίως όμως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και αυτή δείχνει να έχει αυξηθεί κάπως τις τελευταίες μέρες.

πασοκ

Όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά όχι σε έναν “περίπατο”. Ο Χάρης Δούκας παραμένει ισχυρός αντίπαλος στον δεύτερο γύρο, ενώ και η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μια σχετική παρουσία, την ώρα που ο Παύλος Γερουλάνος έχει μια ισχυρή δημοτικότητα που δεν μεταφράζεται σε ανάλογη εκλογική δυναμική.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αντίκτυπος που είχε το debate μεταξύ των υποψηφίων. Αυτό καταγράφει χωριστή έρευνα που έκανε η Metron Analysis για το Mega μία μέρα μετά τη διεξαγωγή του. Καταρχάς έχει ενδιαφέρον ότι άκουσαν για αυτό αυτό σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες και το παρακολούθησε το 20%.

debate

Ως προς τις εντυπώσεις έχει ενδιαφέρον ότι μεταξύ αυτών που το παρακολούθησαν περισσότερες θετικές γνώμες είχε η Άννα Διαμαντοπούλου, με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τρίτο τον Χάρη Δούκα. Αντιθέτως, ως προς τον απόηχο του debate μεταξύ αυτών που “κάτι άκουσαν” πιο πολλές θετικές εντυπώσεις έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δεύτερο τον Χάρη Δούκα και τρίτη την Άννα Διαμαντοπουλου.

Back to top button
Close
Close