Ειδήσεις

Δεσμεύονται 45 κρεβάτια στον 4ο όροφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Έτοιμα να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση των plan B εφόσον χρειαστεί για τη νοσηλεία μεγάλου αριθμού προσβεβλημένων από τον κορονοϊό ασθενών εμφανίζονται τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε δέσμευση χώρων και κλινών ακόμα και σε στρατιωτικά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και της Λάρισας, για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

Μετά την εκκένωση της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο παλιό κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να εξασφαλιστούν συνολικά 20 κρεβάτια για τη νοσηλεία των ύποπτων κρουσμάτων, εφόσον κριθεί αναγκαίο, χθες και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εκκενώθηκε ο τέταρτος όροφος, που περιλαμβάνει τις Νευρολογική, Οφθαλμολογική και Δερματολογική Κλινικές προκειμένου να εξασφαλιστούν 45 συνολικά κρεβάτια.

Η διαδικασία επιλογής της πτέρυγας που είχε ζητηθεί προ δεκαημέρου ξεκίνησε νωρίτερα, με τη διοίκηση σε συνεργασία με τους διευθυντές των κλινικών να καταλήγει στην επιλογή του 4ου ορόφου αντί της Παιδιατρικής Κλινικής που αρχικά εξέταζε καθώς πλεονεκτούσε στη διάθεση ξεχωριστής εισόδου και μπορούσε εύκολα να απομονωθεί. Και αυτό γιατί διαθέτει καλύτερη πρόσβαση στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας για τα βαρύτερα περιστατικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο plan B προβλέπεται συγκεκριμένη διαδρομή υποδοχής, μεταφοράς και νοσηλείας ασθενών εφόσον χρειαστεί. Η διαδρομή περιλαμβάνει είσοδο από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μεταφορά μέσω συγκεκριμένου διαδρόμου αλλά και ανελκυστήρα στον 4ο όροφο ως προορισμός για τη νοσηλεία του ασθενή.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στην Παιδιατρική Κλινική ετοιμάζεται ειδικός θάλαμος απομόνωσης για την πιθανότητα να μεταφερθεί παιδί που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Πέραν των πτερύγων που έχουν εκκενωθεί με τους θαλάμους να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν ενεργοποιήθηκαν τα 7 από τα 8 κλειστά κρεβάτια της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα οποία δεσμεύτηκαν μαζί με τα 8 κρεβάτια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Γενικού Νοσοκομείου για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες νοσηλείας προσβεβλημένων από κορονοϊό ασθενών.

Όπως ανέφερε στην “Ε” ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Κατσικονούρης τα δεσμευθέντα κρεβάτια ενισχύθηκαν με πρόσθετα μόνιτορ και αναπνευστήρες καθώς και με επικουρικό νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν και με νέα πρόσληψη προσωπικού από την προκήρυξη των 1500 νοσηλευτριών από το Υπουργείο Υγείας.

ΚΑΙ ΤΟ 404 ΓΣΝΛ

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε χθες στο “Διαύγεια” η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας για την υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού μεταξύ των οποίων η διάθεση νοσοκομειακών χώρων, εγκαταστάσεων και κλινών, και η διενέργεια κλινικού και εργαστηριακού ιατρικού ελέγχου για την ανίχνευση του κορονοϊού, για την αντιμετώπιση της παρούσης έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Με το άρθρο 1 της απόφασης δεσμεύονται εγκαταστάσεις, χώροι και κλίνες έως τις 24.6.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

Με απόφαση των διοικητών των συγκεκριμένων δομών θα καθοριστεί η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές, ενώ σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, μπορούν να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβαση του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι με απόφαση των διοικητών εξειδικεύονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την παραπομπή των ασθενών σε ιδιωτικά θεραπευτήρια-κλινικές και οι διακομισθέντες ασθενείς σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας σε απλό θάλαμο νοσηλείας, επαναμεταφέρονται στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Με την απόφαση παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης και ιδιωτών για τον κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο καθώς στο άρθρο 3 περιγράφεται αναλυτικά η σχετική διαδικασία.

Όπως περιγράφεται ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για την ανίχνευση του κορονοϊού σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να νοσούν ή να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, κατόπιν παραπομπής από τον ΕΟΔΥ ή/και το ΕΚΑΒ δύναται να διενεργείται σε πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια. Οι οδηγίες για τη λήψη, τη μεταφορά του δείγματος, τις προδιαγραφές του ιατρικού εξοπλισμού και του εργαστηρίου των αναλύσεων αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Για την εφαρμογή της εξέτασης η τιμή αποζημίωσης ορίζεται ως εξής:

α. Μεταφορά και κατ’ οίκον λήψη με εξειδικευμένο προσωπικό (επαγγελματίες υγείας) και πιστοποιημένους μεταφορείς βιολογικών υλικών ορίζεται σε 50 €

β. Διενέργεια ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα-εργαστήρια ορίζεται κατ’ ανώτατο σε 85€/δείγμα, σύμφωνα με τον κάτωθι Πίνακα αποζημίωσης:

Αριθμός Μηνιαίων Δειγμάτων Τιμή Εξέτασης Δείγματος/Ανάλυση

0-100 85 ευρώ

101-200 75 ευρώ

201 και άνω 67,5 ευρώ

H ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ταυτόσημη άποψη με τις θέσεις που έχει εκφράσει η επιστημονική κοινότητα και που έχουν ανακοινωθεί από τα συντεταγμένα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δηλώνει ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Αθ. Γιαννούκας σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:

“Στην εξελισσόμενη ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορονοϊού covid-19 που δεν αφήνει καμιά γωνιά της ανθρωπότητας ανέγγιχτη, η επιστημονική κοινότητα οφείλει να δώσει το στίγμα της αλήθειας. Οι επιστημονικές αλήθειες έχουν προέλθει από την ερευνητική δουλειά επιστημόνων που αποκάλυψαν γρήγορα το μέγεθος του προβλήματος, το γενεσιουργό αίτιο, τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας και ίσως σύντομα τις πρώτες θεραπείες. Από τους επιστήμονες που έχουν σαν μοναδικό σκοπό και φάρο στις πράξεις τους, την τεκμηριωμένη γνώση και ΜΟΝΟ αυτή, όχι τις προσωπικές δοξασίες, οφείλουμε να ενημερωθούμε και να δράσουμε σαν πολίτες με αυξημένο το αίσθημα όχι μόνο ατομικής αλλά και της κοινωνικής ευθύνης.

Η θέση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζεται αποκλειστικά και μόνο από τη διοίκησή της, στηρίζεται στα δεδομένα που δημοσιοποιούν οι εξειδικευμένοι και αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, ενώ κάθε άλλη άποψη αποτελεί μόνο προσωπική δοξασία αυτού που τη δημοσιοποιεί.

Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από την επέκταση της πανδημίας του κορονοϊού covid-19 και τις ενδεδειγμένες πρακτικές προφύλαξης του πληθυσμού, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ταυτόσημη άποψη με τις θέσεις που έχει εκφράσει η επιστημονική κοινότητα και που έχουν ανακοινωθεί από τα συντεταγμένα θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Συστήνουμε στους συμπολίτες μας να συμμορφωθούν με αυτά. Όλοι μας έχουμε και ατομική ευθύνη να συμβάλλουμε με ψυχραιμία και σύνεση στον περιορισμό της διασποράς του ιού εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τις συστάσεις για αποχή από συναθροίσεις και επαφές με ό,τι μπορεί να μεταδώσει τον ιό”.

eletfheria.gr

Back to top button
Close
Close