Ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά πανηγύρια των ορεινών χωριών της Πίνδου είναι και αυτό που γίνεται σήμερα και αύριο (παραμονή και ανήμερα) της Αγίας Παρασκευής στο ξακουστό Περιβόλι Γρεβενών. Πέρα από τις κομπανίες των πανηγυριστών, πέρα από τις περιφορές εικόνων και τεμαχίων αγίων, το πανηγύρι όπως και στα άλλα χωριά είναι τρόπος διάσωσης της τοπικής αλλά και της συλλογικής συνείδησης του βλάχικου στοιχείου .Με τη συμμετοχή όλης της κοινότητας με παραθεριστές, κατοίκους, επισκέπτες με έντονο το θρησκευτικό του χαρακτήρα και με καθαρά ψυχαγωγική συμμετοχή , άλλα να τηρεί τις παραδόσεις δεν παύει να προσελκύει και να συγκινεί , να αναμοχλεύει τις μνήμες και να γοητεύει, ακόμη και εκείνους που κατάγονται από «άλλους τόπους, μακρινούς και από άλλες γενιές».
Και θα ήταν αδιανόητο τα πανηγύρι αυτό να γίνει μια άλλη εποχή εκτός καλοκαιριού. Γιατί τότε, το καλοκαίρι, μαζεύονται όλοι οι ξενιτεμένοι και τα σπίτια των χωριών είναι γεμάτα συγγενείς και φίλους. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα ή από το εξωτερικό, βλάχοι τσοπαναραίοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, όλοι θέλουν να δώσουν το παρών σε μια κοινωνική και εθνοκοινοτική συνάθροιση αυτοκαθορισμού, υπενθύμισης και ενδυνάμωσης των τοπικών σχέσεων και αξιών μέσα από την τέλεση και τον εορτασμό ενός καθαρά θρησκευτικού γεγονότος.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται εδώ και χρόνια η εικόνα γιορτής και γλεντιού, στο Περιβόλι Γραβενών, με το επίκεντρο να συντελείται στην πλατεία του χωριού όπου και οι φετινές εικόνες. Υπό τους ήχους των χάλκινων οργάνων με τα παραδοσιακά τραγούδια της κομπανίας του Μηνά, οι Περιβολιώτες τόσο το βράδυ όσο και το μεσημέρι, γλεντάνε και απολαμβάνουν την λαϊκή αυτήν εκδήλωση ανοίγοντας συνάμα και τον κύκλο παραμονής μέχρι μετά το 15Aύγουστο στο χωριό.Βλάχικα ακουστικά και χορευτικά άσματα, για μερακλήδες αλλά και για ανθρώπους που ξέρουν να τιμούν και να αγαπούν τις εκδηλώσεις του γραφικού χωριού συμμετέχοντας ευλαβικά κάθε χρόνο.
cz