Γενικευμένη αντίδραση στον κλάδο της εστίασης-διασκέδασης στα Τρίκαλα
Συντονισμός προκειμένου από κοινού να εξετάσουν τις ενέργειες της επόμενης ημέρας
«H Αθήνα δεν είναι ίδια χωρίς τα μπαρ και τα εστιατόριά της», έγραφε πριν λίγες ημέρες ο Μιχάλης Μιχαήλ στη Lifo περιγράφοντας μία από τις πιο όμορφες αφορμές κοινωνικής συναναστροφής, που είναι η έξοδος για φαγητό.
Και τι σημαίνει άραγε αυτό για μια πόλη σαν τα Τρίκαλα , η καθημερινότητα της οποίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την απόλαυση ενός καφέ, με μεσημεριανά τσιπουράκια, με τραπεζάκια έξω και βραδινές συναντήσεις στους πολύβουους πεζοδρόμους; Τελετουργίες που συνθέτουν αφενός την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και ταυτόχρονα αποτελούν κινητήριο δύναμη για έναν σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας με εκατοντάδες εργαζόμενους.
Τα νέα για τον κλάδο της εστίασης δεν είναι καλά και απειλούν με λουκέτο τουλάχιστον 35.000 επιχειρήσεις σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.
Θέμα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν επίσης και δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης στα Τρίκαλα με τους ανθρώπους του κλάδου να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας.
Όπως σημειώνει στο trikalaidees ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τρικάλων Δημήτρης Μαγκούτης οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών, κατά τους οποίους τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα αλλά και οι υγειονομικοί περιορισμοί που επιβάλουν τη λειτουργία στο 1/3 της δυναμικότητας της κάθε επιχείρησης, είναι η τελευταία πράξη στο δράμα του κλάδου της εστίασης.Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας» τονίζει μεταξύ άλλων όπου μαζί με τους συναδέλφους τους απέστειλαν την κάτωθι επιστολή ωστε να εισακουστούν και να γίνουν πράξη τα αιτήματα τους
cz trikalaidees
Αναλυτικά αναφέρουν:
Μετά από μια δύσκολη και άνιση αναμέτρηση με την πανδημία του COVID-19, είμαστε πλέον σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή η Ελλάδα ανήκει στους νικητές.
Τα σκληρά, αλλά αναγκαία περιοριστικά μέτρα που ήταν δεδομένο ότι όφειλε να λάβει η κυβέρνηση , εμπόδισαν σημαντικά το ποσοστό εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα. Αποδείξαμε ως Έλληνες πολίτες τα αποθέματα κατανόησης και συμμόρφωσης τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.
Η κρισιμότητα αυτού που καλούμαστε, ωστόσο, να πράξουμε από εδώ και πέρα, αυτή η δεύτερη φάση της μάχης απέναντι στις συνέπειες της πανδημιας, αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα.Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς και η επανεκκίνηση της οικονομίας αναμένεται να αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση τόσο για την κυβέρνησή όσο και για τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Η Εστίαση βρίσκεται εκ φύσεως ακόμα περισσότερο εκτεθειμένη στις δραματικές συνέπειες της επόμενης μέρας. Για πολλοστή φορά ως κλάδος πειθαρχήσαμε πλήρως εξαρχής σε ό, τι μας ζητήθηκε λειτουργώντας στο σύνολό μας με γνώμονα την μέγιστη αξία, αυτής της Δημόσιας Υγείας και της ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Η επόμενη μέρα ωστόσο μας περιμένει με μια μεγάλη πρόκληση που δεν γίνεται να αναλάβουμε παρά με τόλμη και θάρρος. Η πόλη είναι διαφορετική και αχρωμη χωρίς εμάς.
Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία ικεσίας και αφήνουμε στην άκρη συνδικαλιστικές πρακτικές Αυτό που ζητούμε ως κλάδος , είναι να ακουστεί η φωνή και οι παρακάτω προτάσεις που αποσκοπούν να παρουσιάσουν ένα οργανωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Εστίασης Η επανέναρξη στη 1 Ιουνίου για τα καταστήματα μας κάτω από αυτό το ιδιαίτερα αντιπαραγωγικό περιβάλλον και χωρίς καμία ουσιαστική πρωτοβουλία προφύλαξης των επιχειρήσεων του κλάδου, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε λουκέτα εκατοντάδες επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα προτείνουμε : 1)Απαλλαγή των επιχειρήσεων για χρονικό διάστημα 12 μηνών από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, και 3 μηνών(Μάρτιος-Ιούνιος) από τέλη κοινόχρηστων χώρων. Ελευθερία τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων, όπου καθίσταται δυνατό και εφικτό πέραν των γραμμών που όριζε ο δήμος μας μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των υφιστάμενων προ κορονοιου εστιαζοντων ανά κατάστημα.
Προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διέλευση πεζών, αυτοκινήτων, υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, αμαξιδιων,καροτσιων κλπ κλπ.
Σε κάθε περίπτωση επαναπροσδιορισμος του τέλους κοινόχρηστου χώρου ανά κατάστημα σύμφωνα με την δυναμική εξυπηρέτησης που θα έχει αυτό κατά την επανέναρξη εργασιών του τη 1η Ιουνίου και για το υπόλοιπο οικονομικό έτος.
2)Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.
3)Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
4)Διαγραφή των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως και 01/06 (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). όλες οι οφειλές που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
5)Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
6)Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το κεφάλαιο αυτό θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα στηρίξει όλη την προμηθευτικη αλυσιδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.
7) δανειοδοτήση επιταγων με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμίας αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έξεδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
8.Επανεξεταση της ημερομηνίας επανέναρξης των επιχειρήσεων μας όσο επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα , η πανδημία στη χώρα μας θα διατηρείτε στα τωρινά διαχειρίσιμα επίπεδα. Δεν μπορεί η εστίαση να απομένει δεσμευμένη για ακόμα έναν ολόκληρο μήνα, ενώ όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σταδιακά θα είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στη δραστηριότητά τους.
Ως ένας εκ των μεγαλύτερων εργασιακών κλάδων απασχολούμε ανθρώπους με οικογένειες που αγωνιούν για την ίδια τους την επιβίωση μετά από τις συνέπειες μιας τόσο απρόσμενης καταστροφής οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας αποφεύγοντας προσωρινά «μπαλώματα» και προσδοκώντας ουσιαστικές λύσεις Ζητούμε να (συμ)πορευθούμε μαζί ως Έλληνες πολίτες, όπως άλλωστε πράξαμε μέχρι σήμερα απέναντι σε αυτό το τεράστιο χτύπημα που δεχτήκαμε στηριζόμενοι σε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει ότι οι χιλιάδες άνθρωποι της Εστίασης θα επανέλθουν και πάλι στις θέσεις εργασίας τους αισιόδοξοι για το μέλλον τους.