MUST Read

Αριστοτέλης Διβάνης: Ποιος ήταν ο Τρικαλινός ξενοδόχος ιδρυτής του Divani Caravel – Οι καινοτομίες και η συνεισφορά στον τουρισμό

Παντοπώλης στην Καλαμπάκα ,πρόεδρος Ξενοδοχειακού ομίλου στην Αθήνα

Σταθμό στην ιστορία του ομίλου Διβάνη, αλλά και την ιστορία του ελληνικού τουρισμού αποτελεί η απώλεια του Αριστοτέλη Διβάνη, εκ των ιδρυτών του ομώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου, ενός από τους σημαντικότερους της χώρας, που αποτελείται από 7 ξενοδοχειακές μονάδες σε Αθήνα, Μετέωρα, Λάρισα και Κέρκυρα. Διορατικός, καινοτόμος κι εμπνευστής της αλυσίδας Divani, ο Αριστοτέλης Διβάνης, έχει αναγνωριστεί για τις υπηρεσίες του στον τομέα της φιλοξενίας και για τη συνεισφορά του στον κλάδο, συμβάλλοντας, μέσα από το θεσμικό του ρόλο στην μετεξέλιξη του τουρισμού σε ατμομηχανή της οικονομίας.

Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα στον ανερχόμενο για την εποχή τουριστικό τομέα έγιναν το 1958, όταν ο Αριστοτέλης Διβάνης μαζί με τον αδελφό του Γιώργο Διβάνη ακολούθησαν τη συμβουλή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή να επενδύσουν στην ελληνική φιλοξενία. Εκείνη την εποχή διατηρούσαν ένα μικρό παντοπωλείο κι έναν κινηματογράφο στην Καλαμπάκα. Λίγο καιρό αργότερα, ακολουθώντας την προτροπή του Εθνάρχη έφεραν την καινοτομία στην πόλη τους, ιδρύοντας την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα, όπου το κάθε ένα από τα 65 δωμάτια διέθετε ξεχωριστό λουτρό.

Η μεγάλη αποδοχή της πρωτοποριακής μονάδας, αποτέλεσε αφορμή για νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, εστιάζοντας μάλιστα αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτόν κι εγκαταλείποντας κάθε άλλη δραστηριότητα. Στα τέλη του 1974, υπό την ιδιοκτησία Διβάνη λειτουργούσαν δύο ακόμη ξενοδοχεία, σε Καλαμπάκα και Λάρισα.

Στην κεντρική φωτογραφία Στην πρώτη του επίσκεψη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ταξίδεψε στην Ελλάδα την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, για να συζητήσει συμφωνίες για την ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά από εννέα χρόνια, ο Ρώσος Πρόεδρος επέλεξε το «Divani Apollon Palace & Thalasso», μέλος των «Leading Hotels of the World», για τη διαμονή του.

Το Caravel στέκι πολιτικών

Ίσως το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το ξενοδοχείο με το οποίο διαδόθηκε η φήμη του ονόματος Διβάνη και κατέστη συνώνυμο, με τη φιλοξενία πολυτελείας, ήταν το Divani Caravel. Το ξενοδοχείο απέκτησε ο Αριστοτέλης Διβάνης μαζί με το γιο του Σπύρο τη δεκαετία του ΄80, καταβάλλοντας το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 15 δισ. δρχ.

Σε ιδανική τοποθεσία στην καρδιά της Αθήνας, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα της πρωτεύουσας, με εξέχουσα θέση στην λίστα ξενοδοχείων πολυτελείας, αλλά και σημείο συνάντησης επιφανών προσωπικοτήτων, κυρίως όμως πολιτικών.

Άνθρωποι που συναναστράφηκαν τον Αριστοτέλη Διβάνη, αναφέρουν ότι ο επιφανής ξενοδόχος είχε συνάψει ισχυρές φιλίες με ανθρώπους από την πολιτική σκηνή της χώρας κι απ’ όλα τα κόμματα της εποχής, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που στους χώρους τους πολιτικά κόμματα διοργάνωναν τα συνέδριά τους, γι’ αυτό και πολλοί αποκαλούσαν το Caravel, πολιτικό στέκι. Σε αυτό συνηγορούσε και το γεγονός ότι επιπλέον υπήρχε και σχετική σύμβαση με την Βουλή των Ελλήνων.

Από Αθήνα μέχρι Κέρκυρα

Πριν από το Caravel, όταν ο Αριστοτέλης Διβάνης, αναζητούσε ευκαιρίες στην Αθήνα, οι δρόμοι του συναντήθηκαν με τον συντοπίτη του, κ. Ζαφόλια, έναν ευκατάστατο έμπορο τυριών. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι οι προοπτικές που διανοίγονταν για τον τουρισμό την περίοδο της μεταπολίτευσης, έπρεπε να αξιοποιηθούν κι έτσι επένδυσαν από κοινού για τη δημιουργία του Divani Pallas Acropolis, σε εμβληματικό σημείο των Αθηνών κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η συνεργασία τους επεκτάθηκε με τη δημιουργία του Divani Zafolia Αlexandras, πρώην Nina Pallas, επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια δεκαετία αργότερα, οι δυο τους θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους, ο μεν Ζαφόλιας διατήρησε το ξενοδοχείο στην Αλεξάνδρας, ο δε Διβάνης στην Ακρόπολη. Ήδη, ο γιος του Σπύρος Διβάνης είχε ξεκινήσει να ασχολείται ενεργά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ξεκινώντας το όνομα Διβάνη, να «γράφει» τη δική του ιστορία στο χώρο του ξενοδοχειακού κλάδου.

Από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει κι άλλες σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η απόκτηση του Corfu Canoni, που μετονομάστηκε σε Divani corfu Palace, αλλά και το πιο πρόσφατο απόκτημα, το Apollon Palace στη Βουλιαγμένη, συνώνυμο της πολυτέλειας, που μετονομάστηκε σε Divani Apollon Palace & Thalasso. Τόσο το Divani Caravel» όσο και Divani Apollon Palace & Thalasso έχουν κερδίσει θέση στα κορυφαία ξενοδοχεία του κόσμου, έχοντας συμπεριληφθεί στη διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα των World Travel Awards.

Απέναντι σε προκλήσεις

Υπέρμαχος του κλάδου που εκπροσωπούσε, ο Αριστοτέλης Ζαφόλιας, ως ξενοδόχος αλλά κι ως θεσμικό όργανο, με την ιδιότητα του προέδρου των ξενοδόχων, έδωσε πολλές «μάχες» και κατάφερε με τις θέσεις του να βάλει το δικό του λιθαράκι στην αναγνώριση της συμβολής που έχει ο τουρισμός στην οικονομία. Το 2003, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από το βήμα του ΞΕΕ τόνιζε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ξενοδοχείων στην εικόνα της χώρας, στηρίζοντας την αναβάθμιση της εικόνας τους και προσελκύοντας νέες επενδύσεις. Ο ίδιος είχε ζήσει ακραίες και αντίξοες συνθήκες, όπως το 1985 όταν οδηγία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, απέτρεπε τους Αμερικανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη χώρα ή λίγα χρόνια αργότερα, όταν πολεμικές συγκρούσεις στις γειτονικές χώρες, επίσης απέτρεπαν τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος πάντα με ροδοπέταλα», ωστόσο όπως απέδειξε με το πέρασμα του χρόνου, οι ικανοί επιχειρηματίες κρίνονται και στα δύσκολα.

Οικογενειακή υπόθεση

Ο γιος του Αριστοτέλη, Σπύρος Διβάνης, παντρεμένος με την Αλεξία Διβάνη-Καψή, της γνωστής οικογένειας των ξενοδοχείων Καψή, αποτελεί τον συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης, έχοντας αναλάβει εδώ και χρόνια τα ηνία του ομίλου και συνεχίζοντας επάξια το έργο του πατέρα του.

Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια Διβάνη, από την πλευρά του Γιώργου Διβάνη, αδελφού του Αριστοτέλη είχε δεχθεί δύο ισχυρά πλήγματα. Το μεν πρώτο αφορούσε την απώλεια του Ερρίκου Διβάνη, γιου του Γιώργου Διβάνη, σε ηλικία 63 ετών, τον Απρίλιο του 2018 και το δεύτερο πλήγμα αποτέλεσε η απροσδόκητη απώλεια της Έλλης Διβάνη, κόρης του Ερρίκου Διβάνη, τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 33 ετών. Η απώλεια της χρυσής κληρονόμου, συγκλόνισε όχι μόνο τον κύκλο των ξενοδόχων, αλλά και το πανελλήνιο, λόγω του νεαρού της ηλικίας.

Back to top button
Close
Close