Τρίκαλα

Αναστάτωση και διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής στην οδό Κουτσούφλιανης για κρυφή κεραία κινητής

Καταγγελίες στην εισαγγελία Τρικάλων αλλά και πάμπολλες κλήσεις στην γραμμή 20000 του δήμου Τρικαίων για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ιδιωτικό κτήριο. Το γεγονός ανάγκασε την δημοτική αρχή η οποία δεν έχει καμία ευθύνη μετά τον νέο νόμο περί κεραιών απο το 2022 να στείλει στο σημείο ,αυτοκίνητο του Δημόκριτου για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μετρήσεις ακτινοβολίας

Ο νόμος προβλέπει ότι για να αδειοδοτηθεί η κατασκευή μιας κεραίας «δεν θα πρέπει να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και παιδότοποι σε ακτίνα 300 μέτρων». Η σημαντική παράμετρος όμως που πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι που θέλουν να κινηθούν νομικά είναι ότι υποθέσεις αυτές φτάνουν στα δικαστήρια, εφόσον η κεραία έχει τεθεί σε λειτουργία.

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να δείξουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση της κεραίας 
Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι  στην γειτονιά όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη οικοδομή στην συμβολή των οδών Καλαμπάκας και Κουτσούφλιάννης  για την εγκατάσταση της κεραίας που στήνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με καμινάδα. Άλλοι έδειξαν την αντίθεσή τους, λέγοντας πως τίθεται ζήτημα υγείας λόγω της ακτινοβολίας που παράγεται από τέτοιες κεραίες και όπως υποστηρίζουν είναι παράνομο να βρίσκεται σε τόση κοντινή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, ενώ άλλοι βρέθηκαν εκεί για να ενημερωθούν. Πάντως οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν ξεπερνούσαν τους 50.

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην ερώτηση για το ποια είναι τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολία από κεραιοσυστήματα που είναι εγκατεστημένα κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η απάντηση είναι η εξής: «Σύμφωνα με το Νόμου 3431/2006, “Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2 έως 4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (eett.gr) υπάρχει μια πληθώρα ερωτήσεων και απαντήσεων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Back to top button
Close
Close