Τρίκαλα

Ίσως “Πανελλήνια Πρωτοτυπία” από Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στρατό για την τοποθέτηση γέφυρας Μπέιλι

Δοξάστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διευκολύνοντας, τον Ιανουάριο του 1945, τα μέγιστα, τα συμμαχικά στρατεύματα να διαβούν ταχύτατα τον ποταμό Ρήνο, έσχατο αλλά και πιο ισχυρό εμπόδιο στην πορεία προς το Βερολίνο και την ολοκληρωτική συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν τέτοια η σημασία της, που ανάγκασε τον στρατάρχη Μοντγκόμερι να παραδεχθεί ότι «χωρίς την γέφυρα Μπέλεϋ δεν θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο». Σε χρόνο ρεκόρ, το συμμαχικό μηχανικό έστηνε εκείνες τις δύσκολες ώρες δεκάδες σπονδυλωτές γέφυρες Μπελεϋ για να διαβεί όχι μόνο το ένοπλο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά ακόμα και άρματα βάρους … εξήντα τόνων, επιταχύνοντας την συντριβή και την κατάρρευση της Βέρμαχτ.

Υπερβολική ή όχι η παραδοχή του Βρετανού στρατηγού, η μεταπολεμική πορεία της σπονδυλωτής γέφυρας, μοναδικού επιτεύγματος της στρατιωτικής μηχανικής, την καθιστά αξεπέραστη ακόμα και σήμερα. Όχι, μόνο, σε πολεμικές συγκρούσεις αλλά και σε φυσικές καταστροφές, με πρόσφατο παράδειγμα τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, όπου μια τέτοια γέφυρα συνδέει και πάλι το οδικό δίκτυο Βόλου και Νοτίου Πηλίου που κατέρρευσε με την καταιγίδα.

Από σήμερα πάντως μια τέτοια γέφυρα τοποθετήθηκε στην περιοχή Τσίτος στον Μυλότοπο Καστανιάς για να αντικαταστήσει την τσιμεντένια γέφυρα που πριν από έναν χρόνο περίπου ,κατερευσε,χτυπημένη απο τον DANIEL. Παρόλα αυτά το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά με την διευθέτηση της υπάρχουσας μισοπεσμένης γέφυρας και το ανάχωμα του δρόμου με αποτέλεσμα η διέλευση να γίνεται ικανοποιητικά .Τον χειμώνα οι ιθύνοντες της Περιφέρειας αποφάνθηκαν ότι η Μπέιλι που αφαιρέθηκε από το ρέμα στα Στουρναρέικα θα μπορούσε να τοποθετηθεί στον “Τσίτο” ώστε να κάνει απρόσκοπτη την κυκλοφορία εαν και για τους κατέχοντες η υπάρχουσα κατάσταση ήταν ικανοποιητική δεν εγκυμονούσε κινδύνους στην διέλευση των οχημάτων παρά μόνο εάν πλημμύριζε και πάλι ο Καστανιώτης ποταμός . Για να αποτραπεί το γεγονός αυτό η τοποθέτηση της Μπέιλι φάνταζε ιδανική περίπτωση για την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων  και την στατικότητα της γέφυρας .Μόνο που αυτήν την φορά αντί να γκρεμίσουν και να απομακρύνουν την παλιά μισογκρεμισμένη γέφυρα η οποία σε πλημμυρικά φαινόμενα θα αποτελέσει ένα έξτρα εμπόδιο στην διέλευση του νερού με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς το μέγεθος μιας νέας καταστροφής, την τοποθέτησαν πάνω από την παλιά .Το γεγονός θεωρείται εξωπραγματικό και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν πρόκειται για παράλειψη η λάθος η για μια γρήγορη επέμβαση σε κέρδος χρόνου προς όφελος των στρατιωτικών απαιτήσεων όπως σε περίπτωση πολέμου …..

cz

Back to top button
Close
Close