Τρίκαλα

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς

Το Σάββατο  14 Σεπτεμβρίου εορτάζει και πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς, μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Αγίων Μετεώρων.

Οι ιερές ακολουθίες θα διεξαχθούν κατά το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:
Την Παρασκευή  (13/9) το απόγευμα στις 5.00 μ.μ. η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού μετά αρτοκλασίας.
Το Σάββατο (14/9) το πρωί και ώρα 7.30 π.μ. η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία

Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών - Ένας ναός με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική (Βίντεο+φωτογραφίες) - TRAVEL

 

Το μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα στα ορεινά της Καλαμπάκας. Η Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς στην καρδιά της Πίνδου.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και είναι χτισμένο σε μια ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, κρυμμένο θαρρείς μέσα στο ελατόδασος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το trikalavoice.gr χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, δίχως ωστόσο να υπάρχουν έγγραφες πληροφορίες για την ακριβή χρονολογία και εκεί εγκαταβιούσαν άντρες μοναχοί.

Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943. Είναι κτισμένο με πέτρα και σκεπασμένο με πλάκες και είναι ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλων. Εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι οι δεκατρείς (13) συνολικά τρούλοι του.Πανηγυρικός Εσπερινός και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Κρανιάς | TaMeteora.gr

Η περιγραφή ενός υποβλητικού ναού

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από τον οικισμό Δολιανά και 2 χλμ. από την κοινότητα Κρανιά του Ασπροποτάμου . Η περιοχή της Κρανιάς και γενικότερα της Πίνδου, από τον Ασπροπόταμο ως την Σαμαρίνα και από το Μέτσοβο ως τα Τρίκαλα, είναι περιοχή Κουτσοβλάχικων χωριών όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την βλαχική γλώσσα.

Τα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία του ναού είναι ελάχιστα, και αυτά που υπάρχουν στοιχειοθετούν την ιστορία του μνημείου από τον 19ο αι. και μετά. Πρώτη γραπτή αναφορά στο μνημείο γίνεται σε δύο έγγραφα, του 1839 (Φιρμάνι) και 1841 (Απανταχούσα), που αφορούν στην ανακαίνιση και ανοικοδόμηση του ναού.

Ο ναός του Σταυρού, ήταν εξάρτημα της μονής του 1770 (προφορική παράδοση τη χρονολογεί στα 1630), η οποία καταγράφεται ως μονή του Αγίου Νικολάου ενώ σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν Μονή της Αγίας Ζώνης. Της μονής αυτής εξάρτημα της ίδιας μονής ήταν ακόμη ένα παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Από τα τρία αυτά ιδρύματα που αποτελούν μετόχια της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, σώζεται ακέραιος μόνο ο ναός του Σταυρού ενώ τα άλλα δύο όπως και άλλα μνημεία στα γύρω χωριά καταστράφηκαν το 1943, από σφοδρή επιδρομή των Γερμανών.

Ο ναός του Σταυρού χαρακτηρίζεται από την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική του. Αποτελείται από τον τον πολύτρουλο και πολύκογχο κυρίως ναό και τον γκρεμισμένο σήμερα νάρθηκα. Ο κυρίως ναός έχει κάτοψη τρίκλιτης βασιλικής με τρείς ημικυκλικές αψίδες στην ανατολική πλευρά και τρείς αψίδες, ανά μακρά πλευρά, από τις οποίες οι μεσαίες είναι χοροστάσια.Στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς Ασπροποτάμου ο Μέγας Εσπερινός. - trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ

Ο ναός καλύπτεται με στέγη από πλάκες σχιστόλιθου πάνω από την οποία υψώνονται 12 τρούλοι και τρουλίσκοι κτιστοί. Στο εσωτερικό του Ιερού Βήματος διαμορφώνεται σύνθρονο και επισκοπικός θρόνος.

Το εσωτερικό του ναού είναι ανεπίχριστο και συνεπώς χωρίς αγιογραφίες, αναδεικνύοντας έτσι την λίθινη φυσιογνωμία του. Κτήτορας του ναού, σύμφωνα με λιθανάγλυφη σχετική επιγραφή είναι ο Γιανούσιος Γκουγκουζής από το χωριό Βεντίστα (σημερινός Αμάραντος) Ασπροποτάμου.Στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς Ασπροποτάμου ο Μέγας Εσπερινός. - trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ

Back to top button
Close
Close