Προσπάθεια διατήρησης του Φυσικού Κάλους του Ασπροποτάμου από την Φ.Α.Τ.Α
Κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στην περιοχή του Ασπροποτάμου τάσσεται η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α.), με κείμενο μέσω του οποίου καλεί τους πολιτιστικούς συλλόγους και όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του Ασπροποτάμου να υπερασπιστούν και να συμπορευτούν στην προσπάθεια διατήρησης του φυσικού κάλλους της περιοχής, ώστε αυτό να παραδοθεί στις επόμενες γενεές όπως οι σημερινές το παρέλαβαν από τους προγόνους τους.
Το ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο όνομα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Η πλειοψηφία των αποψιλωμένων συνήθως ντόπιων πληθυσμών τάσσεται κατά των αιολικών πάρκων. Το πρόβλημα είναι ότι η γνώμη τους δεν προσμετράται όσο θα έπρεπε στη λήψη των αποφάσεων.
Το διακύβευμα είναι η ίδια η ελληνική φύση και η έναρξη της αλλοίωσης του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Ασπροποτάμου.
Όλα αυτά συνεπάγονται μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των βιοτόπων, τόσο αισθητική όσο και αντικειμενική (αποψίλωση δασών, καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης, φαινόμενα διάβρωσης, θάνατοι πτηνών, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ηχητική ρύπανση.
Οι κτηνοτρόφοι και τα ζωντανά τους πού θα πάνε;
Στις ίδιες περιοχές (και εντός των περιοχών που θα δεσμευτούν) βρίσκονται πηγές από τις οποίες πίνουν νερό τα ζώα και υδροδοτούνται ολόκληρα χωριά. Όλα αυτά, φυσικά, δεν αναφέρονται στην περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε για να εγκριθεί το έργο.
Για να δημιουργηθεί, ένα αιολικό πάρκο απαιτούνται συνήθως αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων (και διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου), πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις (μία για κάθε ανεμογεννήτρια). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου είκοσι χρόνια. Ήδη στη νότια Εύβοια έχουμε τα πρώτα «νεκροταφεία» ανεμογεννητριών, αφού κανένας δεν μεριμνά για την απομάκρυνσή τους.
Πολλοί εγχώριοι ορειβατικοί σύλλογοι άλλα και ο εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή, θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία και εξανεμίζοντας τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης. Ποιος επιθυμεί, άλλωστε, στις διακοπές του να περπατά ανάμεσα στα μπετά και τις ανεμογεννήτριες;
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που διαθέτουν κοινό νου και έχουν βρεθεί στις περιοχές που απειλούνται, τις έχουν αγαπήσει και γνωρίζουν τι κινδυνεύουμε να χάσουμε. Αρκετοί ειδικοί επιστήμονες επίσης αντιμετωπίζουν την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών συστοιχιών με μεγάλο σκεπτικισμό. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι και η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά της Ελλάδας «λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. όσον αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα». Σε κάθε περίπτωση, η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα, γιατί δεν φυσάει πάντα και γιατί, με τη σημερινή τεχνογνωσία, δεν υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει πάντοτε να υποστηρίζεται από κάποια πιο αξιόπιστη μορφή παραγωγής ενέργειας (καύση φυσικού αερίου, καύση λιγνίτη ή υδατοπτώσεις στην ελληνική πραγματικότητα). «Δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά εδώ μιλάμε για βιομηχανική εγκατάσταση. Επιπλέον, η παγκόσμια εμπειρία λέει ότι κανένα κράτος δεν καταστρέφει περιβάλλον για να εγκαταστήσει εναλλακτική ενέργεια»
Καλούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής του Ασπροποτάμου να υπερασπιστούμε και να συμπορευτούμε σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα, για να καταφέρουμε να παραδώσουμε όλοι μαζί το φυσικό κάλλος της περιοχής μας στα παιδιά μας, έναν Ασπροπόταμο γεμάτο όμορφες εικόνες, παρθένα δάση, και μια ασύλληπτη ομορφιά σαν κι αυτή που εμείς οι ίδιοι χαρήκαμε στα παιδικά μας χρόνια!!!
Εκ του Δ. Σ
Η πρόεδρος
Ράπτη Ελένη
Η γραμματέας
Μαλέμη Μαρία